povratak

Sve što ste htjeli znati o implatantima

S godinama, kako starimo naši zubi su pogođeni brojnim nedaćama, od karijesa, do paradontoze, tako se da se mnogi suoče sa gubitkom zuba ili više njih. Srećom možemo nadomjestiti jedan ili pak više zuba.

Najčešće se preporučuju titanski implantanti. To su umjetni korijeni koji predstavljaju zamjenu za naš prirodni korijen. Titanski umjetni korijen ima pod određenim uvjetima mogućnost sraštanja s okolnim koštanim tkivom čeljusti što ga čini posebno čvrstim i otpornim. Ti uvjeti uključuju dobro opće stanje usne šupljine i dovoljnu količinu koštanog tkiva u čeljusti u kojoj će se on ugrađivati. No čak ni ako ti uvjeti nisu zadovoljeni, u slučaju oskudne čeljusne kosti, može se nadomjestiti koštano tkivo čeljusti sa vlastitim koštanim tkivom iz neke druge kosti ili umjetnim koštanim nadomjestkom. Na takav se umjetni korijen onda stavlja zubna krunica te imamo ''novi'' zub. Uspjeh implantacije i trajnost implantata ovisi kako o gore navedenim uvjetima (stanje usne šupljine, stanje čeljusne kosti) tako je I od presudne važnosti svakako i dobra higijena usta i sluznica usne šupljine. Prednost ovakvih zahvata je nadomjestak zuba bez oblikovanja susjednih zuba, dapače djelomična ili potpuna zubna proteza se može onda zamijeniti zubnim mostovima koji se pričvrste na implantat. Iako takav zahvat omogućuje najbolji nadomjestak izgubljenog zuba važno je naglasiti da su za njega potrebna i ne baš zanemariva materijalna sredstva. Ovim bi još dodatno istakli ulogu prevencije i adekvatnog čuvanja zuba i zubnog mesa prije nego što nastupe problemi koji bi nas mogli puno koštati.

U interpretaciji rezultata stručnim savjetima nam je pomogla prim dr. sc. Alenke Rajić, D.D.M.specijalist iz pedodoncije i socijalne stomatologije.

Plidenta preporuka: Zubne paste Zubne četkice Dentalni pribor