povratak

Prehrana i njeno djelovanje na zdravlje zuba

Prehrana djeluje različito na pojedina tkiva, metabolizam i sklonost bolestima. Ona djeluje na zube drugačije nego na okolna tkiva.

Sluznica koja prekriva usnu šupljinu dio je površine tijela na kojem su naseljene mnogobrojne bakterije koje su u međusobnom djelovanju sa hranom koja prolazi ili se samo zadržava u ustima. Sva hrana ima kariogeni indeks ovisan o činjenici koliko se dugo hrana zadržava u okolini zuba te time izaziva kiselost sline. Prehrana djeluje općenito na cijeli organizam pa tako i na zube. Pod prehranom podrazumijevamo korištenje svih potrebnih sastojaka potrebnih za razvoj ,rast i održavanje. Tako su unos bjelančevina, masti, ugljikohidrata, vitamina, minerala i elemenata u tragovima prijeko potrebni za pravilan rast i razvoj organizma kao i održavanje tkiva i njihovih posebnih funkcija u što naravno spadaju i zubi. Nakon njihova nicanja zubi i zubna caklina su pod utjecajem sredine koja se nalazi u usnoj šupljini. Prehrana i njeni sastojci osiguravaju potrebe tkiva domaćina, ali i bakterija koje se nalaze u ustima. Za zdravlje izniklih zuba važna je izmjena minerala koja se zbiva između zubne cakline i tekućina usne šupljine. Za potporna tkiva zuba kao i sluznicu usne šupljine važan je unos svih potrebnih sastojaka. Usputni učinak prehrane je razgradnja šećera u kiseline i fizičke osobine hrane. Previše topla hrana, jako hladna te vrlo tvrda koja ima veliku mehaničku silu može oštetiti zube. Unos slobodnih kiselina i šećera iz voća i povrća također predstavlja rizik oštećenja zubne cakline. Važnu ulogu u tome imaju učestalost uzimanja hrane, nedostatna higijena te ne uporaba zubne paste sa primjerenom količinom fluora. Kod dojenčadi i male djece zubi dolaze u doticaj s hranom (šećerom) oko četiri sata na dan, posebno kod hranjenja na bočicu tako da postoji opasnost nastanka tzv. akutnog karijesa na sjekutićima pogotovo ako se zanemari higijena. Pogotovo se kod djece ne može postići da zbog zdravlja zuba potpuno uklone kariogenu hranu ali je poželjno tad primijeniti mjere zaštite odnosno higijene.

Stručnim savjetima nam je pomogla prim dr. sc. Alenka Rajić, D.D.M. specijalist iz pedodoncije i socijalne stomatologije.