povratak

Predškolsko doba i uloga odgojitelja u njezi zubi

Predškolsko doba i uloga odgojitelja u njezi zubi

Odgojno obrazovni djelatnici imaju ključnu ulogu u unapređenju i poboljšanju zdravlja djece kako bi se ono što više unaprijedilo i očuvalo.

Velika raširenost bolesti zubi i usta danas zahtijevaju ciljane preventivne mjere.

Promjena ponašanja koja se odnosi na edukaciju i održavanju stečenih navika je osnova koja vodi sprečavanju tih bolesti.

Karijes kao najrašireniju bolest zubi pojavljuje se već u rano dječje doba. Bolesti mekih tkiva također nisu isključene ali su učestalije kod nešto starije djece te u kasnijoj životnoj dobi.

Odgojno osoblje u vrtićima ima mogućnosti da se ta vrlo raširene bolest spriječi, a štetne posljedice svedu na najmanju moguću mjeru.

Navike koje djeca steknu vjerojatno će ostati za cijeli život.

Potrebno je informirati djecu na njima prihvatljiv i razumljiv način o uzrocima i nastanku bolesti te što oni mogu sami ili uz pomoć roditelja učiniti da njihovi zubi budu i ostanu zdravi.

Mliječni zubi zahtijevaju higijensko dijetetske mjere kako bi ispunili svoju zadaću do prirodne zamjene trajnima.

Oni su važni za pravilno žvakanje, probavu hrane, pravilan govor i čuvanje mjesta za trajne zube.

Zdravi zubi pridonose lijepom izgledu i psihičkoj stabilnosti djeteta u osjetljivom razdoblju života. Potpora starijih svakako je od presudne važnosti.

Zubni karijes u toj životnoj dobi posljedica je uglavnom pogrešaka u prehrani i nedovoljnoj higijeni.

Nakon nicanja zub dolazi u okruženje gdje je vrlo često izložen štetnim utjecajima. Treba osigurati da ih bude što manje.

Kada izraste prvi zub treba ga čistiti na prikladan način gazom, štapićem sa vatom namočenim u mlaku vodu ili za tu svrhu posebno oblikovanim malim i mekim zubnim četkicama.

Slatki napici (posebno noću), dudica namočena u šećer, med ili nešto slično uzrokom su najčešće pojave karijesa prednjih zuba koji mogu biti razoreni i oštećeni do samog korijena.

Bolovi i gnojne upale kao posljedica neugodno su iskustvo i dovode u pitanje buduću brigu o zubima.

Četkice koje upotrebljavaju mala djeca treba prilagoditi veličinom njihovim ustima, najlonske dlačice moraju biti meke i zaobljenih vrhova. Treba izbjegavati gutanje zubne paste kako unos fluora u organizam za vrijeme oblikovanja trajnih zuba ne bi bio uzrokom njihovih nepovratnih obojenja.

Razvojni proces kod djece ima značajan utjecaj na sposobnosti i mogućnosti da uklone zubne naslage i spriječe karijes.

U početku svakako je potrebna pomoć odraslih roditelja i odgajatelja u vrtićima.

Roditelje treba uputiti da izaberu zubnog liječnika radi savjeta i moguće potrebe jer je zubna bol za svakoga neugodno iskustvo a posebno za malu djecu.

Emocionalna trauma i rani gubitak mliječnih zuba sa svim posljedicama često su tada neizbježni.

Nedostatak mjesta za trajne zube i njihov nepravilan položaj posljedica su preranog gubitka mliječnih zubi.

Zdravim ili izliječenim mliječnim zubima spriječiti ćemo moguće nepravilnosti kao i skupo dugotrajno liječenje.

Zbog pritiska svakodnevnih obiteljskih i radnih obaveza čini se da zubno zdravlje ima relativno niski prioritet.

Odgojno i obrazovno osoblje svakako je dobro došlo u potpori kako bi se prihvatila i provodila rana briga o zubnom zdravlju, ohrabrilo djecu i roditelje da shvate važnost zdravlja usta i zubi.

Savjeti roditelja i odgajatelja će u tom procesu biti neizbježni.

Stručnim savjetima nam je pomogla prim dr. sc. Alenka Rajić, D.D.M. specijalist iz pedodoncije i socijalne stomatologije.