povratak

Ortodoncija

Što ako zubi nisu pravilno poredani? Objašnjava prim dr. sc. Alenka Rajić, D.D.M. specijalist iz pedodoncije i socijalne stomatologije.

Položaj zuba gornje i donje čeljusti koje su kod zatvorenih usta spojene zove se zagriz. Pravilan kontakt gornjih i donjih zuba važan je za zubno zdravlje. Omogućuje dobro žvakanje što je početak probave hrane, pravilan govor te lijep i harmoničan izgled. Ne postoji standardni tip zagriza jer on ovisi o pojedinačnim karakteristikama veličine čeljusti i zuba pojedinih osoba. Normalne su granice različite i prepoznatljive te su karakteristike osobnosti izgleda i osmjeha svake pojedine osobe. Nepravilan položaj jednog ili više zuba te izvađeni zub ukoliko nije sačuvan prostor može utjecati na nepravilan položaj ostalih. Jedno od najčešćih i zabrinjavajućih stanja je kad prvi trajni kutnjak ima sklonost nagibu i pomaku prema naprijed kao posljedicu ranog gubitka mliječnog kutnjaka. Nepogodne navike u djetinjstvu kao što su dudica, sisanje palca i raznih predmeta obično su uzroci nepravilnog položaja kao i zbijenosti zuba. Zbijenost može biti i nasljedna zbog nerazmjerne veličine trajnih zuba i čeljusti. Tu se prvenstveno misli na relativno velike zube i male čeljusti. Time se povećava rizik bolesti zuba i okolnog tkiva a to predstavlja i estetski nedostatak. Kod trajnih zuba treba kontrolirati nicanje kao i položaj u čeljusti i zubnom nizu. Donja usnica kod većine djece prelazi preko rubova gornjih sjekutića i odupire se pritisku jezika na prednje zube, zapravo ga ublažava. Rezultat toga je dobro oblikovan zubni luk. U djece prvih razreda valja obratiti pozornost na nicanje i položaj trajnih sjekutića. Ukoliko se do tada ne uklone nepogodne navike mogu uzrokovati funkcionalni i estetski nedostatak zubnog niza. Zubi u nepravilnom položaju uzrokom su nepravilnog zagriza. Stanje u početku može biti neprimjetno ali i teže i sa većim posljedicama za vrijeme rasta čeljusti i zuba ukoliko se to ne ispravi. Potrebno je svakako stručno mišljenje. Vrijeme nicanja trajnih zuba istovremeno je s gubitkom mliječnih prethodnika što je u većinom pravilo. Zub ili zube koji nisu zauzeli pravilan položaj potrebno je ispraviti pomoću ortodontskih naprava. U dobi od sedam godina važno je obratiti pozornost na pravilan položaj trajnih sjekutića i ponekad još uvijek prisutnih mliječnih. To stanje svakako zahtijeva liječničku intervenciju. Trajni se zub obično postavlja u pravilan položaj zbog pritiska jezika na njegovu unutarnju stjenku. Oko dvanaeste godine kad su nikli svi trajni zubi potrebno je pratiti njihov položaj u zubnom nizu kao i odnose između obje čeljusti. Pozitivno je da se roditelji brinu o položaju zuba kod djece te da po potrebi zatraže savjet stručnjaka kako bi se nepravilnosti u ranoj fazi riješile što jednostavnije. Prateći rast i razvoj zuba u djece mnoge se nepravilnosti mogu izbjeći. Suradnja i razumijevanje sa strane djeteta –pacijenta, roditelja i zubnog liječnika ključne su za uspjeh.

Ortodonti su specijalisti zubne medicine a njihov se rad odnosi na sprečavanje ili ispravljane nepravilnosti zuba i čeljusti. Dijagnosticiraju i određuju najpogodnije vrijeme liječenja-ispravljanja i pomaka zuba. Ortodontsko liječenje nije ograničeno samo na dječju dob. Kod odraslih liječenje može također biti uspješno. Koje će naprave biti primijenjene odlučuje se nakon temeljite analize na studijskim modelima i radiografskog snimanja stanja razvoja zuba i veličine čeljusti kao i njenog odnosa prema veličini zuba. To je analiza funkcije gore navedenog kao i očekivanog pomaka u konačni položaj. Ponekad se mora preporučiti i vađenje zuba najčešće trajnih pretkutnjaka kako bi se osigurao prostor ostalim zubima. Nepomične ili fiksne naprave najčešće se koriste u liječenju jer su učinkovitije od onih pomičnih kad rezultat ovisi o suradnji s pacijentom i vremenu u kojem djeluju da bi postigle učinak. Primjenjuju se uglavnom kod manje složenih slučajeva za jednostavniji pomak zuba. Bravice i lukovi, nepomične naprave prikladnije su u mnogim slučajevima pogotovo kada je potrebno preciznije djelovanje i pomicanje cijelog zuba iz čeljusti u željeni položaj. Omogućuju veći pomak do kraja liječenja te se primjenjuju kod većine ortodonskih nepravilnosti. Sila koja se koristi može i mora biti prilagođena. Higijena je neobično važna u očuvanju zdravlja zuba i usta i ona treba biti pravilno i temeljito provedena barem dva puta na dan. Osnovno je mehaničko čišćenje četkicom i ispiranje vodom. Zubne paste s fluorom važne su kao pomoćno sredstvo. Higijenske navike moraju biti pojačane kada je u ustima strano tijelo. Naprave ( žice i bravice) moguća su mjesta zaustavljanja ostataka hrane i zubnih naslaga. Uz uobičajenu četkicu potrebna je i posebna s jednim snopom koja može ukloniti zubne naslage između zuba. Svrha je odstraniti naslage ispod bravica i žica u svrhu sprečavanja bijelih mrlja koja su početna oštećenja na tim mjestima. Upute o primjeni spriječit će moguća oštećenja. Pomične naprave treba prati četkicom istovremeno kad i zube i stavljati u sredstvo za dezinfekciju namijenjeno toj svrsi. Dnevna higijena mora biti pravilna i temeljita za vrijeme liječenja koje traje kako se pretpostavlja i dvije do tri godine. Nadamo se da će ove upute korisno poslužiti kako bi liječenje bilo što uspješnije kako u zdravstvenom tako i estetskom pogledu. Završeno na vrijeme i pravilno provedeno liječenje nepravilnosti zuba i čeljusti predstavlja najbolju preventivu karijesa i parodontne bolesti.

Tekst je napisala dr. sc. Alenka Rajić, D.D.M. specijalist iz pedodoncije i socijalne stomatologije