povratak

Koje Vam je boje četkica za zube

Zubna četkica zauzima važno mjesto u odstranjenju zubnih naslaga i hrane pa joj stoga pripada i mjesto glavnog aktera u sprečavanju bolesti zubi i usta. Njen izbor nikako se ne bi trebao smatrati pitanjem ukusa stoga treba obratiti pozornost na neka osnovna pravila:

Zubna četkica treba biti udobna za rukovanje, da ne klizi u ruci i među prstima. Oblikom mora omogućiti sve pokrete, vezane uz način četkanja(pranja zubi). Dužina četkice mora odgovarati dobi, veličini usta i stanja u ustima korisnika. Općenito se smatra da je najbolja dužina radne površine četkice ona koja pokriva površinu tri susjedna bočna zuba. Za djecu to je između 2-2,5 a za odrasle 2,5-3 cm.
Četkice mekih vlakana i zaobljenih vrhova preporučaju se djeci.
Pri biranju četkice važno je da između pojedinih snopića treba biti dovoljno prostora kako bi se omogućila pokretljivost, samočišćenje i sušenje vlakana.

Umjetna vlakna od kojih se danas najčešće rade četkice a čija je izrada danas veoma unaprijeđena otporna su na korištenje i higijenski prihvatljiva. Kod pravilnog održavanja postoj vrlo mala mogućnost razvoja bakterija i virusa na njihovoj površini. Ono podrazumijeva da se poslije pranja zubi četkica dobro ispere pod mlazom vode od ostataka hrane i zubne paste. Treba je ostaviti u okomitom položaju glavom prema gore na otvorenom kako bi se vlakna dobro osušila, onemogućio rast mnogobrojnih bakterija i produžilo trajanje četkice. Bitno je i odabrati četkicu sa odgovarajućom tvrdoćom i oštrinom završetaka jer vlakna s oštrim završetkom tijekom uporabe mogu oštetiti kako meka tkiva usne šupljine tako i površinu zubi. Krajnje je vrijeme da zamijenimo četkicu kad su vlakna četkice savinuta, ne vraćaju se u prvobitni položaj, razdvoje se ili spoje ili u najgorem slučaju ispadaju. Praktično to je otprilike nakon 100-200 četkanja, odnosno nakon 2 mjeseca korištenja. Četkice koje umjesto umjetnih imaju prirodna vlakna (konjski rep i svinjska dlaka) koja su neujednačena su u građi, debljini i trajnosti nemaju preporuke struke. Šupljine koje se nalaze unutar takvih vlakana pogodne su za razvoj bakterija i virusa što predstavlja opasnost širenja infekcije posebno ako se k tome pridoda i njihova sposobnost skupljanja vlage. Trajnost im je također kraća.

Plidenta preporuka: Expert Medium zubna četkica Expert Soft zubna četkica Junior dječja zubna četkica Plidenta Expert interdentalne četkice Plidenta Expert dentalne čačkalice sa zubnom niti