povratak

Kako temeljito oprati zube

Za pravilnu njegu zuba prijeko je potrebna odgovarajuća zubna četkica i zubna pasta, upotreba zubnog konca i/ili međuzubna četkica kako bi se uklonile zubne naslage (plak) sa zubnih ploha i prostora između zubi. Temeljito pranje pri tome je važnije nego sama duljina četkanja.

Neki će reći da je pitanje banalno, ali ne znam jeste li znali, dragi fanovi Plidente, da je potrošnja zubnih pasti u Hrvatskoj negdje oko 3,5 paste po glavi stanovnika godišnje, a četkice još manje, možda oko 0,8 godišnje. No, svatko će reći da redovito pere zube, iako bi se po ovoj statistici moglo zaključiti da Hrvati peru zube 70-ak dana u godini. Za jedno pranje dužine četkice 2,5 cm potroši se oko 2 ml zubne paste, dva puta dnevno iznosi 4 ml. Kako u jednoj zubnoj pasti obično ima 75 ml ispada da se redovitim pranjem zubna pasta može potrošiti već za 18 dana (nešto malo vjerojatno ostane u tubi). Tako bismo tri i pol paste godišnje mogli potrošiti već za 63 dana. Dobro, ako stavite i jedan centimetar paste na četkicu, potrošili biste godišnji prosjek za 150 dana. Bez obzira što bismo mi htjeli da Plidentu koristite što češće i nama je kod čišćenja zubi važnije od toga biti temeljit. Kako temeljito prati zube savjetuje prim dr. sc. Alenka Rajić, D.D.M.specijalist iz pedodoncije i socijalne stomatologije: Za čišćenje vanjske strane zuba četkicom se rade kružni pokreti od zubnog mesa prema zubu. Četkicom se rade kružni pokreti od crvenog prema bijelom, od zubnog mesa prema zubu. Gornja ploha zuba (u donjoj čeljusti) odnosno donja ploha (u gornjoj čeljusti) se četka ravnim pokretima naprijed natrag. Od gore prema dolje u gornjoj čeljusti ili odozdo prema gore u donjoj čeljusti i prema naprijed. Ne smije se zaboraviti četkanje unutrašnje strane zuba jer je ona posebno izložena djelovanju štetnih bakterija i šećera iz hrane koje se zadržavanju na jeziku. U nas se preporuča slijedeći redoslijed četkanja: četkicu postavimo vodoravno na vanjsku plohu gornjeg desnog zadnjeg kutnjaka. Već spomenutim kružnim pokretima četkamo zube. Kad dođemo do sjekutića okrenemo četkicu nalijevo i dalje četkamo do zadnjeg kutnjaka na lijevoj strani. Nastavimo četkati donju lijevu stranu istom tehnikom sve do zadnjeg zuba na desnoj strani. Uz otvorena usta četkamo u vodoravnom smjeru pokretima naprijed natrag grizne površine desnih a potom lijevih donjih zuba. Prelazimo na gornje lijeve pa desne zube. Nakon toga postavimo okomito četkicu na unutarnju stranu zubi i iščetkavamo ih. Najprije gornje zube od desnog pa sve do lijevog gornjeg kutnjaka. Postupak iščetkavanja ponovimo u donjoj čeljusti od lijeve strane prema desnoj gdje završavamo četkanje. Ovim načinom postižemo čistoću svih zubnih ploha i smanjujemo opasnost od nastanka plaka i karijesa.

Zubni konac

Zubni konac odnosno međuzubna četkica je nužna za uklanjanje ostataka hrane koje se ne može odstraniti četkanjem običnom četkicom. Zadržavanje hrane u ovim prostorima je vrlo opasno, kako za nastanak plaka i karijesa, tako i za stvaranje upala zubnog mesa i paradontitisa. Uporaba zubnog konca u veoma je stara ali učinkovita metoda u održavanju higijene zubi i odstranjenju bakterijskih naslaga. Korisno ga je upotrijebiti za čišćenje prostora između zubi. Pokazao se učinkovit i u odstranjenju zubnih naslaga u području zubnog vrata, ispod zubnog mesa. Konac mora kliziti između zubi, zahvatiti veliku površinu tog prostora kako bi se odstranila što veća količina zubnih naslaga. Važno je koristiti ga pravilno. Nepravilna, napose gruba uporaba rizične su, jer mogu prouzročiti oštećenje zubnog mesa posebno dijela između dva zuba (međuzubna papila). Mogu ga koristiti i djeca. Dok ne svladaju način uporabe i jačinu pritiska umjesto njih to neka čine roditelji. U uporabi je obični konac i onaj presvučen voskom. Postoji mišljenje da voštani sloj ostaje na površini zubne cakline i tako umanjuje preventivno djelovanje fluora iz zubne paste. Spekulira se također i o mogućem proširenju prostor između zubi. Moglo bi se stoga zaključiti da se prednost daje onom bez voštanog sloja. Koriste se i razne arome (mentol) radi ugodnijeg okusa. Kod bolesti mekih tkiva usne šupljine, posebno kod povlačenja zubnog mesa, napravu za dodatnu higijenu koja prethodi ili slijedi četkanju svakako određuje stručnjak.

Interdentlne četkice

Međuzubne (interdentalne četkice) korisne su naprave koje služe prvenstveno za čišćenje prostora između zubi nedostupnih zubnim četkicama. Načinjene su od sintetskih vlakana na žičanoj sredini. Svojom veličinom moraju biti prilagođene prirodnim ili umjetno stvorenim prostorima između zubi. Ne smiju zapinjati, ali moraju obuhvatiti cijelu površinu i uz lagane vodoravne pokrete očistiti je od ostataka hrane i bakterijskih naslaga. Na taj način možemo spriječiti u velikom postotku nastanak karijesa na zubnim plohama koje nisu dostupne samočišćenju i čišćenju zubnom četkicom. Korisna je također kod održavanja potrebne higijene ortodontskih naprava, implantata i nepomičnih protetskih nadomjestaka. Pravilan izbor i korištenje predstavlja dodatnu važnu mjeru u održavanju higijene zubi i usta koju struka preporučuje.

Plidenta preporuka: Expert Medium zubna četkica Expert Soft zubna četkica Junior dječja zubna četkica Plidenta Expert interdentalne četkice Plidenta Expert dentalne čačkalice sa zubnom niti