povratak

Izbjeljivanje zubiju

Danas se za izbjeljivanje zubiju koriste razne paste i otopine. Kemijska sredstva otapaju površinski sloj cakline i oksidiraju zubnu supstanciju.

Za izbjeljivanje najčešće se koriste oksidirajući spojevi koji oslobađaju kisikove ione u caklinu i dentin. Takav tretman obavezno uključuje zaštitu nekim od preparata fluora. U određenom broju slučajeva pacijenti osjećaju bol na slatko, hladno i vruće. Pojačana osjetljivost zubi uglavnom je privremena i postepeno nestaje nakon prestanka izbjeljivanja. Nakon izbjeljivanja zubi su pojačano osjetljivi na „obojenu“ hranu i pića (kava, gazirani sokovi, čaj, vino) pa ih treba izbjegavati, kao i duhanske proizvode. Najjednostavnija i najmanje štetna metoda je izbjeljivanje pjeskarenjem. Pjeskarenjem se uklanjaju površinske naslage s cakline bez oštećenja. Njezin je učinak ograničen, ali praksa pokazuje da nakon tretmana zubi postaju svjetliji. Nije nevažno spomenuti najvažniji učinak te metode, a to je potpuna očišćenost zubnog plaka i kamenca u predjelu svih međuzubnih prostora, što je inače gotovo nemoguće standardnim higijenskim priborom.