Antikarijes

Karijes je kronična bolest zubnih tkiva u čovjeka. Djeluje progresivno, te na kraju dovodi do razaranja zuba.

Karijes je najraširenija bolest na svijetu nakon prehlade. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) karijes zahvaća gotovo 5 milijarda ljudi odnosno gotovo 90% svjetske populacije neovisno o spolu i dobi. Epidemiološke studije pokazuju alarmantan globalni porast u prevalenciji karijesa.

Da bi karijes nastao, moraju u isto vrijeme djelovati više uzroka: bakterije (mikroorganizmi), ostaci hrane u ustima, osobito šećera koji su bakterijama potrebni za rast i razvoj, te naslage na zubima.

Razgradnjom šećera stvaraju se kiseline i to već 3 minute nakon njihova uzimanja. Najveća koncentracija postiže se za 15 do 20 minuta. Zatim se kiselost smanjuje jer se razređuje slinom i ispiranjem ostataka hrane, zato zube treba prati neposeredno nakon jela. Dodirne plohe, duboke udubine te zubni vratovi neposredno iznad desni su mjesta koja su manje dostupna samočišćenju i čišćenju pa predstavljaju mjesta nastanka karijesa. Najpoznatiji aktivni sastojak u zaštiti od karijesa je fluor koji se nalazi u svim Plidentama.

PREVENCIJA

Redovito pranje zubi Plidentom uz ograničeno uzimanje hrane i napitaka bogatih škrobom, šećerom i kiselinama te redovit polugodišnji pregled kod stomatologa najbolji su načini sprječavanje pojava karijesa

JESTE LI ZNALI?

Karijes nije nasljedna bolest. Nasljeđuje se oblik zuba i njihov smještaj u čeljusti što može stvoriti preduvjet za nastanak karijesa, ali loš način prehrane i osobite lošije higijenske navike imaju bitan utjecaj na razvoj karijesa. 

Kako se može spriječiti karijes?

Vaša usta su svakodnevno zaštićena korisnim bakterijama, ali se u njima nalaze i loše bakterije koje se hrane ostacima hrane u ustima. U zdravim i čistim ustima hrane za loše bakterije nema. Prosječna osoba s dobrim indeksom oralne higijene ima svakodnevno između 34 i 72 vrste bakterija u ustima. Eliminacijom loših bakterija iz usta može se spriječiti karijes i poboljšati oralna higijena.

Što je Streptococcus mutans?

Jedan od najčešćih uzročnika karijesa je bakterija sterptococcus mutans koja nastanjuje usnu šupljinu. Streptococcus mutans nastaje iz šećera koji ostane u ustima nakon što se pojede hrana bogata šećerima ili kiselinama. Kiseline napadaju zubnu caklinu, smanjuju esencijalne minerale koji štite zube i vode do karijesa.

Antitartar

Zdravi, čisti i pravilno postavljeni zubi uljepšavaju svaki osmijeh.

Svi smo mi rođeni s prirodno lijepim osmijehom. S vremenom lijepi osmijeh mogu promijeniti zubi koji dobijaju boju. Hrana i piće koje svakodnevno uzimamo, kao i godine, napadaju svakodnevno naš osmijeh i djeluju tako da naš osmijeh nije više tako blistav. Cigarete su jedan od najvećih neprijatelja osmijeha. Intezivno pušenje cigareta i zadržavanje dima u ustima ili pak žvakanje duhana čini zube žutim. Pušenje oštećuje zube i desni, stvara kamenac i doprinosi lošem zadahu. Posebno je opasna  hrana bogata škrobom i šećerom, kao što su umaci, curryji i snack proizvodi. Napitci koji sadrži kiseline, kava, crveno vino, čaj, ali i neke vrste voća također mogu oštetiti zubnu caklinu omogućavajući naslagama ili zubnom kamencu da se lakše taloži na zube, oštećuju zubnu caklinu i stvori neugodne mrlje na zubima. Previše tople ili hladne tekućine su opasne za vaš osmijeh jer mijenjaju temperaturu zubi. Temperatura mijenja (u hladnim i toplim ciklusima) caklinu zubi omogućavajući naslagama da se penetriraju na zubima. Smanjite navedenu hranu ili pića ili smanjite vrijeme koje su u dodiru s vašim zubima i usnom šupljinom.

Zubni kamenac su tvrde naslage koje se talože na zubnim plohama, ispunima i protetičkim nadomjescima, a nastaju od mekih naslaga na zubima (plaka) taloženjem vapnenih soli iz sline. Pritom veliko značenje imaju bakteirje u usnoj šupljini, koje stvaraju mrežastu osnovu u koju se ugrađuju vapnene soli. Kamenac se najprije stvara na mjestima koja su teže dostupna i na kojima se nalazi plak.

PREVENCIJA

Da bi se spriječilo nastajanje zubnog kamenca potrebna je besprijekorna higijena usne šupljine. Redovito pranje zubi Plidentinim pastama za izbjeljivanje najbolja je preventiva jer na čistim zubima kamenca nema.

LOŠ ZADAH I KAKO SE BORITI PROTIV NJEGA

Neugodan dah je vrlo ozbiljan problem koji može negativno utjecati na osobni i profesionalni život pojedinca, na njegovo samopouzdanje te posljedično generirati nezadovoljstvo i stres.

Glavni uzročnici lošeg daha mogu se naći u ustima. Bakterije koje žive u ustima razgradnjom hrane koja zaostaje u ustima bez prisustva kisika uzrokuju neugodan miris. Najveća količina bakterija nalazi se na jeziku tako da je od velike važnosti kako četkanje zuba, tako i četkanje jezika te skidanje sa njega bijele naslage u koju se uvuku bakterije. Kao uzročnik lošeg daha ne smiju se zanemariti ni bakterije koje se uvuku u džepove u zubnom mesu u osoba koje boluju od upale desni ili periodontalne bolesti. Zbog svega navedenog je bitno liječiti uzrok a ne samo prikrivati loš zadah osvježivačima daha u spreju.

Zaštita desni

Upala desni ili gingivitis je upala mekog tkiva desni.

Desni postaju crvene, upaljene i vrlo lako krvare ponekad čak i na najnježniji dodir. Upala desni može godinama prethoditi puno težoj upali zuba i zubnog mesa-paradontitisu. Neliječeni kronični gingivitis može dovesti do produbljivanja zubnih džepova u kojima se nastanjuju bakterije i tako dodatno pogoršavati stanje zuba i uzrokovati njihovo ispadanje. Da bi se spriječila pojava upale desni potrebna je redovita oralna higijena posebnim pastama za zube koje se bore protiv uzroka nastajanja upala te koje umiruju osjetljive desni.

EKSTREMNO DUGO OSVJEŽENJE

Zubne paste koje se reklamiraju kao paste za dugotrajno osvježenje sadrže zapravo aromu koja „pokriva“ uzročnike neugodnog daha.

 Plidenta Freshmed sadrži sastojke koje nemaju druge zubne paste kao peršin i cimet, koje djeluju „dubinski“ na neugodan dah, a s posebnim  cooling agentom (sredstvo za osvježenje) produljuju osjećaj osvježenja i čistoće nakon pranja zubi. Metvica koja se nalazi u Plidenti Freshmed osvježava dugo nakon pranja zahvaljujući jedinstvenom X-cool mehanizmu koji aktivira specifične termo-receptore u usnoj šupljini, koji pojačavaju izrazito snažni osjećaj svježine u ustima puno više nego obična zubna pasta koja ima samo aromu.

Protiv zadaha

Neugodan dah je vrlo ozbiljan problem koji može negativno utjecati na osobni i profesionalni život pojedinca, na njegovo samopouzdanje te posljedično generirati nezadovoljstvo i stres.

Glavni uzročnici lošeg daha mogu se naći u ustima. Bakterije koje žive u ustima razgradnjom hrane koja zaostaje u ustima bez prisustva kisika uzrokuju neugodan miris. Najveća količina bakterija nalazi se na jeziku tako da je od velike važnosti kako četkanje zuba, tako i četkanje jezika te skidanje sa njega bijele naslage u koju se uvuku bakterije. Kao uzročnik lošeg daha ne smiju se zanemariti ni bakterije koje se uvuku u džepove u zubnom mesu u osoba koje boluju od upale desni ili periodontalne bolesti. Zbog svega navedenog je bitno liječiti uzrok a ne samo prikrivati loš zadah osvježivačima daha u spreju. Plidenta FreshMed sadrži specijalno formulirane sastojke koje se bore protiv sva tri uzroka neugodnog daha, a uz to još pruža dugotrajan osjećaj čistoće. Preporučujemo ju za redovnu oralnu higijenu kod osoba s halitozom.

FRESHMED

Uklanja neugodne mirise

i neutralizira zadah

Neugodan dah je vrlo ozbiljan problem koji može negativno utjecati na osobni i profesionalni život pojedinca, na njegovo samopouzdanje te posljedično generirati nezadovoljstvo i stres. Glavni uzročnici lošeg daha mogu se naći u ustima.

Saznaj više...

Mmmm....Miriše na poljupce...

Najveća količina bakterija nalazi se na jeziku tako da je od velike važnosti kako četkanje zuba, tako i četkanje jezika te skidanje sa njega bijele naslage u koju se uvuku bakterije.

Saznaj više...

Uklanja neugodne mirise i neutralizira zadah u usnoj šupljini učinkovitije od običnih zubnih pasti zbog svojeg jedinstvenog sastava.

X-COOL tehnologijA djelovanja

pojačava izrazito snažni osjećaj svježine u ustima.

Sadrži peršin, poznati anti mutagen koji uklanja neugodne mirise u usnoj šupljini i cimet koji djeluje adstringentno i pročišćava usnu šupljinu dok metvica osvježava dugo nakon pranja.

Čak i nakon teškog obroka

 • MULITFUNKCIONALNA
 • POJAČANO ŠTITI OD KARIJESA I PLAKA
 • SPRJEČAVA KAMENAC I NJEGUJE DESNI
 • DJELUJE ANTISEPTIČNO
 • BEZ KONZERVANSA

aktivni sastojci protiv neugodnog daha:

Peršin

Peršin je anti-mutagen i uklanaj neugodne mirise u usnoj šupljini.

Cinkov laktat

Djeluje protiv zadaha, sprječava kamenac te štiti i njeguje desno.

Cimet

Djeluje adstringentno i pročišćuje usnu šupljinu.

Cooling agent

Daje dodatno osvježenje.

Metvica

Osvježava usnu šupljinu dugo nakon pranja.

Flour

Maksimalno štiti od karijesa.

instant djelovanje i svježina tokom cijelog dana

Ocjene naših korisnika

 • MAJA GRABOVAC

  Probala sam novu Plidenta Freshmed pastu za zube. Odličnog je mirisa metvice i sprjećava loš zadah.Nakon korištenja u ustima ostaje svježina. Osjećaj svježine ostaje dugo nakon korištenja paste za zube. Plidenta Freshmed nije prenapadnog i jakog okusa, ne nadražuje zubno meso i ne ostavlja iritaciju i crvenilo nakon upotrebe.

 • ALEKSANDRA TELEBAR

  Plidenta Healthcare Freshmed zubna pasta dovoljno je snažna da ukloni neugodan zadah iz usta i pruži dugotrajnu svježinu, a opet dovoljno nježna tako da je ugodna za korištenje i osobama s osjetljivim zubima i desnima. Štiti i njeguje desni te sprječava kamenac i naslage, a u ustima dugo ostaje ugodna svježina metvice.

 • MARIO PAPEC

  Moram vam reći da me ova pasta zaista oduševila. Volim Plidentine paste ali ova mi je odlična zbog oslobađajućeg osjećaja svježine koji ostavlja u ustima! Zubi su čisti nakon ove paste, a i lijep je osjećaj u ustima, lagano hladi. Osjećam se zaista svježe nakon korištenja ove paste zbog čega njome obavezno perem zube i prije svakog izlaska!

 • JASMINA SUKALIĆ

  Nakon uporabe osjećaj je čistoće u ustima i dugo se zadržava svjež dah. Osvježenje i svjež dah koji me prati tijekom cijelog dana. Zubi su čisti, bijeli, a svježina traje i traje.. I dalje ću koristiti ovu zubnu pastu jer mi uz svjež dah osigurava i blistav osmjeh.

 • ŽELJKO TURKOVIĆ

  Plidenta Freshmed je doista kod mene probila led i došla na vrh ljestvice najomiljenijih pasta za zube. Najviše me oduševila svojim sastavom i mješavinom peršina, cimeta i metvice jer su to dokazano prirodni uklanjivači neugodna zadaha. Neuporedivo je najbolja za svjež dah, a učinak je i povratak blistave cakline nakon 3 tube uporabe. Pasta je vrh. Svaka čast Plidenti.

 • VJERA OSTARČEVIĆ RUBINIĆ

  Pasta je jednostavno rečeno savršena, otklanja zadah iz usta, usporava nastajanje karijesa, zaštićuje desni, a šti je najvažnije... to zaista i funkcionira! Imala sam užasan zadah iz usta, toliki da se osjetio i sa udaljenosti, druga osoba uopće nije trebala biti blizu mene da bi osjetila neugodan zadah, zato sam uvijek imala osvježavajuće bombone uz sebe, koji su osvježili dah, ali istovremeno, "napadali" caklinu i uzrokovali karijes, no otkako koristim ovu pastu.... sve je to nestalo vrlo brzo.

Vrijeme je za više

Osmijeha ha ha