povratak

Četkica za zube

Četkica za zube među osnovnim je predmetima za održavanje zubne higijene. Sastoji se od drške, najčešće plastične, i više vlakana kojima se četkaju zubi i čiste naslage među zubima.

Vlakna se najčešće izrađuju od najlona ili poliestera. Danas se često rade četkice sa savitljivom drškom kojom se mogu kvalitetnije oprati zubi, a među vlakna se dodaju plastični nastavci kojima se može bolje očistiti jezik i zubne naslage. S takvim četkicama treba biti oprezan jer mogu uzrokovati oštećenje zubnog mesa, a i upitno je čišćenje jezika.
U Indiji se u staro doba za čišćenje zubi koristilo posebno drvo „azadirachta indica“. Arapi su koristili biljku „salvadora persica“ koja ima antiseptička svojstva. Prve četkice slične današnjim postojale su u Kini u 13. Stoljeću. Sastojale su se od konjskih dlaka nataknutih na životinjsku kost. Prvu drvenu četkicu u Europi spominje Anthony Wood u Engleskoj 1690. Godine.
Četkicu za zube sličnu današnjoj napravio je William Addis 1780. godine u Engleskoj. U SAD-u je četkicu za zube patentirao H. N. Wadsworth 1857. I počeo masovnu proizvodnju. Godine 1938. DuPont je napravio četkicu od najlonskih vlakana; od tada se više ne koriste životinjske dlake. Godine 1959. je napravljena prva električna četkica.