Antikarijes

Karijes je kronična bolest zubnih tkiva u čovjeka. Djeluje progresivno, te na kraju dovodi do razaranja zuba.

Karijes je najraširenija bolest na svijetu nakon prehlade. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) karijes zahvaća gotovo 5 milijarda ljudi odnosno gotovo 90% svjetske populacije neovisno o spolu i dobi. Epidemiološke studije pokazuju alarmantan globalni porast u prevalenciji karijesa.

Da bi karijes nastao, moraju u isto vrijeme djelovati više uzroka: bakterije (mikroorganizmi), ostaci hrane u ustima, osobito šećera koji su bakterijama potrebni za rast i razvoj, te naslage na zubima.

Razgradnjom šećera stvaraju se kiseline i to već 3 minute nakon njihova uzimanja. Najveća koncentracija postiže se za 15 do 20 minuta. Zatim se kiselost smanjuje jer se razređuje slinom i ispiranjem ostataka hrane, zato zube treba prati neposeredno nakon jela. Dodirne plohe, duboke udubine te zubni vratovi neposredno iznad desni su mjesta koja su manje dostupna samočišćenju i čišćenju pa predstavljaju mjesta nastanka karijesa. Najpoznatiji aktivni sastojak u zaštiti od karijesa je fluor koji se nalazi u svim Plidentama.

PREVENCIJA

Redovito pranje zubi Plidentom uz ograničeno uzimanje hrane i napitaka bogatih škrobom, šećerom i kiselinama te redovit polugodišnji pregled kod stomatologa najbolji su načini sprječavanje pojava karijesa

JESTE LI ZNALI?

Karijes nije nasljedna bolest. Nasljeđuje se oblik zuba i njihov smještaj u čeljusti što može stvoriti preduvjet za nastanak karijesa, ali loš način prehrane i osobite lošije higijenske navike imaju bitan utjecaj na razvoj karijesa. 

Kako se može spriječiti karijes?

Vaša usta su svakodnevno zaštićena korisnim bakterijama, ali se u njima nalaze i loše bakterije koje se hrane ostacima hrane u ustima. U zdravim i čistim ustima hrane za loše bakterije nema. Prosječna osoba s dobrim indeksom oralne higijene ima svakodnevno između 34 i 72 vrste bakterija u ustima. Eliminacijom loših bakterija iz usta može se spriječiti karijes i poboljšati oralna higijena.

Što je Streptococcus mutans?

Jedan od najčešćih uzročnika karijesa je bakterija sterptococcus mutans koja nastanjuje usnu šupljinu. Streptococcus mutans nastaje iz šećera koji ostane u ustima nakon što se pojede hrana bogata šećerima ili kiselinama. Kiseline napadaju zubnu caklinu, smanjuju esencijalne minerale koji štite zube i vode do karijesa.

Antitartar

Zdravi, čisti i pravilno postavljeni zubi uljepšavaju svaki osmijeh.

Svi smo mi rođeni s prirodno lijepim osmijehom. S vremenom lijepi osmijeh mogu promijeniti zubi koji dobijaju boju. Hrana i piće koje svakodnevno uzimamo, kao i godine, napadaju svakodnevno naš osmijeh i djeluju tako da naš osmijeh nije više tako blistav. Cigarete su jedan od najvećih neprijatelja osmijeha. Intezivno pušenje cigareta i zadržavanje dima u ustima ili pak žvakanje duhana čini zube žutim. Pušenje oštećuje zube i desni, stvara kamenac i doprinosi lošem zadahu. Posebno je opasna  hrana bogata škrobom i šećerom, kao što su umaci, curryji i snack proizvodi. Napitci koji sadrži kiseline, kava, crveno vino, čaj, ali i neke vrste voća također mogu oštetiti zubnu caklinu omogućavajući naslagama ili zubnom kamencu da se lakše taloži na zube, oštećuju zubnu caklinu i stvori neugodne mrlje na zubima. Previše tople ili hladne tekućine su opasne za vaš osmijeh jer mijenjaju temperaturu zubi. Temperatura mijenja (u hladnim i toplim ciklusima) caklinu zubi omogućavajući naslagama da se penetriraju na zubima. Smanjite navedenu hranu ili pića ili smanjite vrijeme koje su u dodiru s vašim zubima i usnom šupljinom.

Zubni kamenac su tvrde naslage koje se talože na zubnim plohama, ispunima i protetičkim nadomjescima, a nastaju od mekih naslaga na zubima (plaka) taloženjem vapnenih soli iz sline. Pritom veliko značenje imaju bakteirje u usnoj šupljini, koje stvaraju mrežastu osnovu u koju se ugrađuju vapnene soli. Kamenac se najprije stvara na mjestima koja su teže dostupna i na kojima se nalazi plak.

PREVENCIJA

Da bi se spriječilo nastajanje zubnog kamenca potrebna je besprijekorna higijena usne šupljine. Redovito pranje zubi Plidentinim pastama za izbjeljivanje najbolja je preventiva jer na čistim zubima kamenca nema.

Whitening

Svi smo mi rođeni s prirodno lijepim osmijehom.

S vremenom dolazi do promjena u mineralnoj strukturi zuba zbog koje oni postaju tamniji. Dodatnu diskoloraciju zuba potiče hrana i pića koja svakodnevno konzumiramo kao što su kava, crni čaj, crno vino te neizostavne cigarete koje našim zubima oduzimaju prirodnu bjelinu i ljepotu. Tehnologija koju koristi Plidenta otklanja mrlje kemijskim putem bez korištenja teških abrazivnih ili mehaničkih sredstava. Nakon pranja obnavlja se prirodna bjelina i sjaj zubi.Izbjeljivanje zuba svakodnevnim četkanjem zubi takvim pastama puno je zdravije za zube nego korištenje agresivnih brzodjelujućih sredstava za izbjeljivanje koje mogu oštetiti zube i učiniti ih osjetljivima.

Zaštita desni

Upala desni ili gingivitis je upala mekog tkiva desni.

Desni postaju crvene, upaljene i vrlo lako krvare ponekad čak i na najnježniji dodir. Upala desni može godinama prethoditi puno težoj upali zuba i zubnog mesa-paradontitisu. Neliječeni kronični gingivitis može dovesti do produbljivanja zubnih džepova u kojima se nastanjuju bakterije i tako dodatno pogoršavati stanje zuba i uzrokovati njihovo ispadanje. Da bi se spriječila pojava upale desni potrebna je redovita oralna higijena posebnim pastama za zube koje se bore protiv uzroka nastajanja upala te koje umiruju osjetljive desni.

KOMPLETNA CJELODNEVNA ZAŠTITA ZUBI I DESNI

S kvalitetnom preventivom zub je malokad bolestan.

Plidenta TotalMed pruža kompletnu cjelodnevnu pojačanu zaštitu zubi i desni protvi karijesa i plaka, kamenca i mrlja na zubima, izbjeljuje zube i njeguje desni.  Sadrži bogatu formulaciju s fluoridom za maksimalnu zaštitu od karijesa i plaka, cinkov citrat i ksilitol smanjuje bakterije koje uzrokuju plak, kamenac i neugodan dah, alantoin smiruje, njeguje i jača desni a pentasodium trifosfat izbjeljuje zube, dok pepermint  dugotrajno osvježava. U Plidentu TotalMed je ugrađena jedinstvena tehnologija s PV/MA CO-polymerima koji produljuju djelovanje aktivnih sastojaka iznenađujuće dugo nakon pranja zubi.

Antiplak i antitartar

Zubni plak je žilavi film bakterija koji se razvija na zubima i desnima te pogotovo na njihovom spoju.

Antiplak

On je ujedno i uzrok najvećih i najčešćih problema zubi i zubnog mesa. Možemo ga ukloniti relativno lako redovitim četkanjem i pranjem zubi ali s obzirom da je žilav, nije ga moguće ukloniti samo četkicom za zube  već je nužno koristiti i zubnu pastu, posebice ukoliko ona sadrži i neki od djelatnih sastojaka koji će pomoći u uklanjanju zubnog plaka. Ako dobro operete zube Plidentom pa preko njih prijeđete jezikom, njihova će površina biti glatka. Ako nakon toga na primjer jedete bombon osjetit ćete da površina zuba više nije glatka. Na zubima su se stvorile naslage koje nazivamo plak. Ako tu početnu naslagu ne uklonimo pranjem u nju će se naseliti bakterije. Na već postojeće naslage lakše se talože ostaci hrane koji postaju vidljivi kao žute naslage na zubima koji nisu dobro oprani. U dubljim slojevima naslaga bakterije razgradnjom hrane i šećera stvaraju kiseline koje razaraju zubnu caklinu. To su ulazna vrata kroz koja bakterije i kiseline mogu nesmetano prodirati u dubinu tvrdog zubnog tkiva te stvoriti šupljine koje pogoduju skupljanju hrane, a to opet omogućuje da se bakterije još više razvijaju i razmnožavaju.

Antitartar

Svi smo mi rođeni s prirodno lijepim osmijehom. S vremenom lijepi osmijeh mogu promijeniti zubi koji dobijaju boju. Hrana i piće koje svakodnevno uzimamo, kao i godine, napadaju svakodnevno naš osmijeh i djeluju tako da naš osmijeh nije više tako blistav. Cigarete su jedan od najvećih neprijatelja osmijeha. Intezivno pušenje cigareta i zadržavanje dima u ustima ili pak žvakanje duhana čini zube žutim. Pušenje oštećuje zube i desni, stvara kamenac i doprinosi lošem zadahu. Posebno je opasna hrana bogata škrobom i šećerom, kao što su umaci, curryji i snack proizvodi. Napitci koji sadrži kiseline, kava, crveno vino, čaj, ali i neke vrste voća također mogu oštetiti zubnu caklinu omogućavajući naslagama ili zubnom kamencu da se lakše taloži na zube, oštećuju zubnu caklinu i stvori neugodne mrlje na zubima. Previše tople ili hladne tekućine su opasne za vaš osmijeh jer mijenjaju temperaturu zubi. Temperatura mijenja (u hladnim i toplim ciklusima) caklinu zubi omogućavajući naslagama da se penetriraju na zubima. Smanjite navedenu hranu ili pića ili smanjite vrijeme koje su u dodiru s vašim zubima i usnom šupljinom.

Tehnologija koju koristi Plidenta otklanja mrlje kemijskim putem bez korištenja abrazivnih ili mehaničkih sredstava. Nakon pranja obnavlja se prirodna bjelina i sjaj zubi.

Zubni kamenac su tvrde naslage koje se talože na zubnim plohama, ispunima i protetičkim nadomjescima, a nastaju od mekih naslaga na zubima (plaka) taloženjem vapnenih soli iz sline. Pritom veliko značenje imaju bakteirje u usnoj šupljini, koje stvaraju mrežastu osnovu u koju se ugrađuju vapnene soli. Kamenac se najprije stvara na mjestima koja su teže dostupna i na kojima se nalazi plak.

totalmed

Jedinstvena tehnologija

kojom svi aktivni sastojci imaju dodatno

Produljeno djelovanje

KOMPLETNA, CJELODNEVNA ZAŠTITA ZUBI I DESNI

Plidenta Healthcare TotalMed sadrži bogatu formulaciju s fluoridom za maksimalnu zaštitu od karijesa i plaka, cinkov citrat i ksilitol smanjuje bakterije koje uzrokuju plak, kamenac i neugodan dah, alantoin smiruje, njeguje i jača desni a pentasodium trifosfat izbjeljuje zube, dok pepermint dugotrajno osvježava.

Saznaj više...

Jedinstvena tehnologija

ZUBE TREBA PRATI POSLIJE SVAKOG JELA

Svatko je odgovoran za zdravlje svojih zubi. Svatko od nas će nakon jela oprati ruke, ali je malo onih koji ce oprati zube, iako su se oni jelom isprljali više od ruku.

Kad se ti smiješ i ja se smijem : )

Zube treba prati poslije svakog jela; navečer ih treba prati nakon večere, a ne prije spavanja. Čist je zub malokad bolestan. Ako ne operete zube mogu se stvoriti naslage koje nazivamo plak. Povećano nakupljanje plaka ne uzrokuje samo nastanak karijesa već i upalu zubnog mesa.

Zdravi, cisti i pravilno postavljeni zubi uljepšavaju svaki osmijeh. Svi smo mi rođeni s prirodno lijepim osmijehom. S vremenom lijepi osmijeh mogu promijeniti zubi koji dobiju boju. Da biste spriječili karijes, plak, kamenac, mrlje na zubima, probleme sa zubnim mesom i istodobno imali lijepe zube prirodne boje koristite Plidentu Totalmed koja sadrži brižljivo izabrane sastojke za cjelodnevnu njegu zubi i desni.

produljeno djelovanje

Sve u jednoj pasti:

 • instant osvježenje
 • izbjeljuje zube - whitening
 • njeguje desni
 • pojačano štiti od karijesa i plaka

U Plidentu TotalMed je ugrađena jedinstvena tehnologija s PV/MA kopolimerima koji produljuju djelovanje aktivnih sastojaka iznenađujuće dugo nakon pranja zubi.

za osmijeh poput bisera

SVAKODNEVNO PRANJE ZUBI

Perite zube ujutro i navečer poslije jela najmanje 3 minute. Ne gutajte zubnu pasti i ispljunite ju nakon pranja. Pridržavajte se uputa na pakiranju. Ako se javi iritacija, prekinite sa upotrebom.

aktivni sastojci

Xilitol

Djeluje antibakterijski.

Metvica

Osvježava usnu šupljinu dugo nakon pranja.

Alantoin

Smiruje, njeguje i jača desni.

Cinkov citrat

Smanjuje bakterije koje uzrokuju plak, kamenac i neugodan dah.

pentasoidium trifosfat

Izbjeljuje zube.

Fluorid

Maksimalno štiti od karijesa.

PV/MA CO-polymer

Produljuje djelovanje drugih sastojaka.

Ocjene naših korisnika

 • MARTINA KNEŽEVIĆ

  Tjedan dana koristila sam Plidenta Healthcare TotalMed zubnu pastu i moji dojmovi su više nego dobri. Radi se o izvrsnoj zubnoj pasti, bogate, guste teksture koja učinkovito čisti moje zube, ostavlja ih sjajnima, a dah dugotrajno svjež nakon primjene. U početku, naviknuta na mentu nešto jačeg intenziteta, činilo mi se da je učinak osvježenja daha preslab, ali sam se nakon višednevne primjene navinula te mi sada u potpunosti odgovara. Ambalaža Plidente TotalMed jako je privlačna, izgled je pomalo medicinski što u potpunosti odgovara poizvodu koji nosi predznak health. Zubnom pastom sam u potpunosti zadovoljna (smatram da se radi o zubnoj pasti koja nadmašuje konkurenciju) i preporučila bih ju svima koji nemaju značajnije probleme sa zubnim mesom, a žele učinkovit proizvod koji pomaže u borbi protiv karijesa, kamenca i mrlja na zubima te učinovito čisti i osvježava dah. Sviđa mi se što Plidenta TotalMed ima i učinak izbjeljivanja zubi i to je jedan od razloga zašto sam izabrala upravo ovu pastu. Ovu zubnu pastu nastavljam koristiti i u budućnosti, jer je zadovoljila sve potrebe za bjelinom i njegom mojih zubi uz najvažnije, prevenciju karijesa. Na kraju mogu zaključiti da je Plidenta Healthcare TotalMed dovoljno jaka da se bori protiv karijesa i osvježava dah, a opet dovoljno blaga za učinkovitu njegu zubnog mesa.

 • SANJA ČERVAR

  Prilikom korištenja ove paste primijetila sam da mi više ne krvari iz desni prilikom četkanja zubi,također primijetila sam manje nakupljanje plaka na zubima,a ukoliko je koristim odmah nakon jela odmah se osjeti svjež i ugodan dah iz usta,a takav osvježavajući dah ostaje još dulje vremena nakon četkanja zuba.Također sam primijetila da učestalim četkanjem Totalmed pastom za zube imam za nijansu svjetliju boju zuba.

 • SILVANA BANOVAC

  Pasta totalno po mom guštu koja temeljito čistim lijepo se razmazuje po zubima, ostavlja svjež dah a zubi su mi zdravi nakon redovitog korištenja. Preporučam svima koji žele totalno najbolje za svoje zube

 • BLAŽENKA STRUNJE

  Isprobala sam Plidenta Healthcare Totalmed pastu za zube i oduševljena sam. Već nakon nekoliko primjena paste moji zubi su postali bjelji. Miris metvice traje dulje a upalu desni sam uspjela potpuno ukloniti redovnim korištenjem Plidente TotalMed. Posebno sam zadovoljna što pasta smanjuje bakterije koje uzrokuju kamenac,plak i spriječavaju neugodan dah. Pastu bih preporučila svima koji žele svojim zubima potpunu njegu i blistav osmijeh.

 • SAŠA PAVLOVIĆ

  Isprobao sam puno različitih marki zubnih pasti, ali ovom sam posebno zadovoljan jer daje rezultate koje obećava nakon samo par dana korištenja. Niti jedna druga zubna pasta nije otklonila moje tegobe sa zubnim mesom, a na redovitim posjetima stomatologu uvijek mi je čišćena caklina koje sada gotovo i nema.Od kada je koristim više ne prikrivam osmijeh rukom,nego se sa velikim olakšanjem smijem.Moji zubi su sada blještavo bijeli.Imate najkvalitetnije paste za zube.Uvijek rado koristim i plidenta protective propolis koja mi je isto partner u zaštiti zuba.

 • MATEJ BADALIĆ

  Obzirom da volimo koristiti nove proizvode, tako smo odlučili kupiti i ovu pastu za zube. I ne, ne trošimo tek prvu tubu jer nam je trenutno Healthcare Totalmed pasta broj 1. Osvježava, zube čini čistim i zaštićenim, štiti desne, što je jako važna kombinacija za njegu i zdravlje zubi.