Antikarijes

Karijes je kronična bolest zubnih tkiva u čovjeka. Djeluje progresivno, te na kraju dovodi do razaranja zuba.

Karijes je najraširenija bolest na svijetu nakon prehlade. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) karijes zahvaća gotovo 5 milijarda ljudi odnosno gotovo 90% svjetske populacije neovisno o spolu i dobi. Epidemiološke studije pokazuju alarmantan globalni porast u prevalenciji karijesa.

Da bi karijes nastao, moraju u isto vrijeme djelovati više uzroka: bakterije (mikroorganizmi), ostaci hrane u ustima, osobito šećera koji su bakterijama potrebni za rast i razvoj, te naslage na zubima.

Razgradnjom šećera stvaraju se kiseline i to već 3 minute nakon njihova uzimanja. Najveća koncentracija postiže se za 15 do 20 minuta. Zatim se kiselost smanjuje jer se razređuje slinom i ispiranjem ostataka hrane, zato zube treba prati neposeredno nakon jela. Dodirne plohe, duboke udubine te zubni vratovi neposredno iznad desni su mjesta koja su manje dostupna samočišćenju i čišćenju pa predstavljaju mjesta nastanka karijesa. Najpoznatiji aktivni sastojak u zaštiti od karijesa je fluor koji se nalazi u svim Plidentama.

PREVENCIJA

Redovito pranje zubi Plidentom uz ograničeno uzimanje hrane i napitaka bogatih škrobom, šećerom i kiselinama te redovit polugodišnji pregled kod stomatologa najbolji su načini sprječavanje pojava karijesa

JESTE LI ZNALI?

Karijes nije nasljedna bolest. Nasljeđuje se oblik zuba i njihov smještaj u čeljusti što može stvoriti preduvjet za nastanak karijesa, ali loš način prehrane i osobite lošije higijenske navike imaju bitan utjecaj na razvoj karijesa. 

Kako se može spriječiti karijes?

Vaša usta su svakodnevno zaštićena korisnim bakterijama, ali se u njima nalaze i loše bakterije koje se hrane ostacima hrane u ustima. U zdravim i čistim ustima hrane za loše bakterije nema. Prosječna osoba s dobrim indeksom oralne higijene ima svakodnevno između 34 i 72 vrste bakterija u ustima. Eliminacijom loših bakterija iz usta može se spriječiti karijes i poboljšati oralna higijena.

Što je Streptococcus mutans?

Jedan od najčešćih uzročnika karijesa je bakterija sterptococcus mutans koja nastanjuje usnu šupljinu. Streptococcus mutans nastaje iz šećera koji ostane u ustima nakon što se pojede hrana bogata šećerima ili kiselinama. Kiseline napadaju zubnu caklinu, smanjuju esencijalne minerale koji štite zube i vode do karijesa.

Antiplak

Zubni plak je žilavi film bakterija koji se razvija na zubima i desnima te pogotovo na njihovom spoju.

On je ujedno i uzrok najvećih i najčešćih problema zubi i zubnog mesa. Možemo ga ukloniti relativno lako redovitim četkanjem i pranjem zubi ali s obzirom da je žilav, nije ga moguće ukloniti samo četkicom za zube  već je nužno koristiti i zubnu pastu, posebice ukoliko ona sadrži i neki od djelatnih sastojaka koji će pomoći u uklanjanju zubnog plaka. Ako dobro operete zube Plidentom pa preko njih prijeđete jezikom, njihova će površina biti glatka. Ako nakon toga na primjer jedete bombon osjetit ćete da površina zuba više nije glatka. Na zubima su se stvorile naslage koje nazivamo plak. Ako tu početnu naslagu ne uklonimo pranjem u nju će se naseliti bakterije. Na već postojeće naslage lakše se talože ostaci hrane koji postaju vidljivi kao žute naslage na zubima koji nisu dobro oprani. U dubljim slojevima naslaga bakterije razgradnjom hrane i šećera stvaraju kiseline koje razaraju zubnu caklinu. To su ulazna vrata kroz koja bakterije i kiseline mogu nesmetano prodirati u dubinu tvrdog zubnog tkiva te stvoriti šupljine koje pogoduju skupljanju hrane, a to opet omogućuje da se bakterije još više razvijaju i razmnožavaju.

PREVENCIJA 

Obzirom da je plak žilav, nije ga moguće ukloniti samo četkicom za zube već je nužno koristiti i zubnu pastu, koja, kao Plidenta, sadrži i neki od djelatnih sastojaka koji će pomoći u uklanjanju zubnog plaka. Treba naučiti pravilno i redovito četkati zube i sanirati karijes, ispraviti krivi postav zubi,  izmijeniti loše ispune i protetičke nadomjestke. Čisti zubi su zdravi zubi a čistoća je preduvjet zdravlja desni.

JESTE LI ZNALI

Nedovoljna higijena usta i zubi uzrokuje povećano nakupljanje plaka koje uzrokuje ne samo nastanak karijesa već i upalu zubnog mesa. Zubne naslage ili plak se počinje formirati neposredno nakon jela. Najprije se na površini zuba stvori tanka ovojnica na koju se naseljavaju bakterije, koje zatim na sebe lijepe svoje metaboličke proizvode i ostale sastojke.

Plak se počinje formirati neposredno nakon jela. Najprije se na površini zuba stvori tanka ovojnica na koju se naseljavaju bakterije, koje zatim na sebe lijepe svoje metaboličke proizvode i ostale sastojke. Na već postojeće naslage lakše se talože ostaci hrane koji postaju vidljivi kao žute naslage na zubima koji nisu dobro oprani. U dubljim slojevima naslaga bakterije razgradnjom hrane i šećera stvaraju kiseline koje razaraju zubnu caklinu. To su ulazna vrata kroz koja bakterije i kiseline mogu nesmetano prodirati u dubinu tvrdog zubnog tkiva te stvoriti šupljine koje pogoduju skupljanju hrane, a to opet omogućuje da se bakterije još više razvijaju i razmnožavaju.

Zaštita desni

Upala desni ili gingivitis je upala mekog tkiva desni.

Desni postaju crvene, upaljene i vrlo lako krvare ponekad čak i na najnježniji dodir. Upala desni može godinama prethoditi puno težoj upali zuba i zubnog mesa-paradontitisu. Neliječeni kronični gingivitis može dovesti do produbljivanja zubnih džepova u kojima se nastanjuju bakterije i tako dodatno pogoršavati stanje zuba i uzrokovati njihovo ispadanje. Da bi se spriječila pojava upale desni potrebna je redovita oralna higijena posebnim pastama za zube koje se bore protiv uzroka nastajanja upala te koje umiruju osjetljive desni.

Hiperosjetljivost zubi

Preosjetljivost zubi - Dentalna hipersenzitivnost (preosjetljivost zubi) je stanje u kojem zubi intenzivnom boli reagiraju na vanjske utjecaje ako što su hladno ili vruće, slatko ili kiselo te npr. dodir četkice za zube.

Uzrok: osnovni uzroci dentalne hipersenzitivnosti su povlačenje zubnog mesa uslijed starenja, nepravilnog četkanja i neadekvatne oralne higijene… Desni starenjem teže tome da se odvoje od zuba čime dentin (unutarnji i osjetljivi dio zuba) i korjen zuba ostaju izloženi završeci živaca u pupli zuba stoga reagiraju na vanjske utjecaje kao što su hladno ili vruće, slatko ili kiselo ili npr. dodir četkice za zube najvažniji problem kod dentalne preosjetljivosti je to što pacijent zbog boli koja prati redovno četkanje zubi zanemari osnovnu oralnu higijenu. S vremenom to može dovesti do znatno ozbiljnijih problema kao što su karijes i gingivitis.

Sensitive četkica za zube

PLIDENTA HEALTHCARE SENSITIVE ČETKICA

Extra Soft četkica za zube

Za preosjetljive zube

Sa zaštitnom kapicom

Specijalna četkica za zube Plidenta Healthcare Sensitiv Extra Soft klinički je razvijena protiv preosjetljivosti zubi. Anatomski oblikovana četkica ima zaobljene vrhove niti koji se savršeno prilagođavaju obliku zubi i čistenaslage s teško dostupnih površina stražnjih zubi i međuzubnog prostora.

Za njegu PREOSJETLJIVIH ZUBI preporučujemo korištenje klinički ispitane zubne paste Plidenta Healthcare Sensitiv. UMIRUJE NELAGODNE PODRAŽAJE

brrrrrr....
plidenta healthcare
dvostruki način borbe
protiv preosjetljivosti zubi
Osjetljiv
zub...
u kojem zubi intenzivnom boli reagiraju na vanjske utjecaje kao što su hladno ili vruće, slatko ili kiselo te npr. dodir četkice za zube. Osnovni uzroci dentalne hipersenzitivnosti su povlačenje zubnog mesa uslijed starenja, nepravilnog četkanja i neadekvatne oralne higijene.

U usporedbi sa sličnim pastama na tržištu, Plidenta Healthcare Sensitiv dvostruko djeluje na zube osjetljive na vanjske podražaje. Sadrži kalijev nitrat i arginin, oba aktivna sastojka koji deaktiviraju vršak živca uslijed čega se nadražaji ne prenose dalje do živca. Klinčić djeluje umirujuće i antiseptično te protiv zadaha, a fluorid pojačano štiti od karijesa i plaka.

Izvor: Kliničko testiranje: Evaluacija učinkovitosti zubne paste Plidenta na smanjenje preosjetljivosti zuba, doc. dr. Dubravka Negovetić Vranić, prof. dr. Martina Majstorović, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012., N=80 pacijenata dobne skupine 16 do 55 godina.

OBIČNA ZUBNA PASTA s fluoridom

Plidenta healthcare sensitiv

do 40% manja

osjetljivost na vodu i zrak*

NAKON 4 tjedna REDOVITE UPOTREBE

*Izvor: Kliničko testiranje: Evaluacija učinkovitosti zubne paste Plidenta na smanjenje preosjetljivosti zuba, doc. dr. Dubravka Negovetić Vranić, prof. dr. Martina Majstorović, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012., N=80 pacijenata dobne skupine 16 do 55 godina.

Take a smile ( :

kakva je vaša

četkicA za zubE?

Za njegu PREOSJETLJIVIH ZUBI preporučujemo korištenje klinički ispitane zubne paste Plidenta Healthcare Sensitiv. UMIRUJE NELAGODNE PODRAŽAJE.

saznaj više...
 • Dodatno djeluje protiv zadaha
 • POJAČANO ŠTITI OD KARIJESA I PLAKA

Kalijev nitrat

deaktivira vršak živca zuba, što spječava prijenos nadražaja dalje do živca

Klinčić

djeluje umirujuće i antiseptično

ARGININ

dodatno djeluje na smanjenje preosjetljivosti

Fluorid

maksimalno štiti od karijesa

Aktivni sastojci

Kliničko testiranje Plidente Healthcare sensitiv

Ocjene naših korisnika

 • LILI JOSIPOVIC

  Pastu za zube Sensitiv sam prvenstveno odlučila isprobati jer volim isprobavati novitete na tržištu. Kako su mi zubi prilično osjetljivi na vanjske podražaje, poput toplog i hladnog, izabrala sam upravo ovu pastu i nisam požalila. Pasta je poprilično blagog okusa, ali nevjerojatno dugotrajno osvježava dah, dok me boja paste neodoljivo podsjeća na žvakaću gumu s obzirom da je poprilično ružičaste boje. Kako je klinčić u bazi paste, pasta djeluje smirujuće, pa samim time cjelokupno ostavlja jedan simpatičan dojam. Nakon već nekoliko dana upotrebe primijetila sam razliku u odnosu na zubne paste sličnih karakteristika i namjene, kao da djeluje nekoliko puta intenzivnije i jače u odnosu na njih.

 • MARIO GALIJOT

  Kao osobi koja nosi aparatic za ispravljanje zubi ..koje je jako bolno nova Plidenta Sensitiv pasta ne samo da moje blago njeguje pri pranju nego mi i na neki način ublazava bolnost..savršenog je okusa i miris u ustima nakon pranja je jos dugo svjez..hvala Plindenti na novoj Sensitiv pasti koristim je i koristit cu je još dugooo

 • DUBRAVKA CAR

  Pasta koja zaslužuje sve pohvale, jer zaista njeno djelovanje je umirujuće. Ublažavajući preosjetljivost na mojim zubima daju mi mogućnost slobodnog kušanja hladnog pogotovo sad kad dolaze topli dani pa je hladno neizbježno. Jednako tako i zimi kad konzumiram tople (vruće)napitke pasta mi je pomogla do te mjere da gotovo da ni ne osjetim više ikakvu reakciju hladno-vruće.

 • RAZIJA HALILOVIC

  Imala sam problema sa pijenjem vruce/hladno, dok nisam probala Plidenta Sensitiv. Ma odlicna, nemam rijeci, sad ne pazim jel sta hladno ili vruce, jer moji zubi nisu vise osjetljivi na to. Uz to jos djeluje protiv zadaha, i stiti od karijesa.

 • TOMISLAVA FURČIĆ

  Kada prvi put koristim neki proizvod prvi dojam mi je jako važan jer me na temelju prvog dojma proizvod ili osvoji ili odbije. Plidenta SENSITIV me osvojila već prvim „kontaktom“. Ambalaža je jako privlačna, modernog dizajna, a opet je jako jednostavna (što osobno jako cijenim jer ne volim nametljivu ambalažu). Tekstura paste je svilenkasta, ugodna, ostavlja osjećaj dugotrajne svježine. Problem koji mi je Plidenta SENSITIV pomogla riješiti nakon samo nekoliko dana korištenja je ublažavanje preosjetljivosti zubi i dugotrajni osjećaj svježine u ustima. Do sada sam koristila paralelno dvije paste kako bi riješila probleme koje sam imala, a zadnjih nekoliko tjedana sve imam u samo jednoj tubici Plidente SENSITIV.

 • ANDREA STANIĆ

  Imala sam dosta problema sa osjetljivošću zuba, na hladno , toplo i pri pranju zuba, što me je vrlo zabrinjavalo. Već pri prvim korištenjima paste za zube Sensitiv osjetljivost zubi se prepolovila , da bi nakon 2 tjedna gotovo prestala. Još jednu stvar sam primijetila a to je da se ne stvaraju naslage na zubima nakon kave i slatkiša Dah dugo ostaje svijež nakon temeljitog četkanja. Od sada je to moja pasta za zube br. 1.

 • KSENIJA CAJZEK

  Ova pasta je zaista odlična i stvarno me oduševila kad sam je prvi put probala. Osjetljivost je smanjena a osim toga mi se jako sviđa i svjež miris i ugodan osjećaj u ustima nakon upotrebe ove paste. Ova pasta također mi nudi dobar omjer cijene i kvalitete.

 • MARINA KRIŠĆO

  Meni najbolja pasta koja pomaže preosjetljivim zubima i ostavlja svjež dah. Od kako ju koristim zimi bez boli uživam u vrućim napitcima a ljeti u sladoledu i čaši soka punoj leda.