Antikarijes

Karijes je kronična bolest zubnih tkiva u čovjeka. Djeluje progresivno, te na kraju dovodi do razaranja zuba.

Karijes je najraširenija bolest na svijetu nakon prehlade. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) karijes zahvaća gotovo 5 milijarda ljudi odnosno gotovo 90% svjetske populacije neovisno o spolu i dobi. Epidemiološke studije pokazuju alarmantan globalni porast u prevalenciji karijesa.

Da bi karijes nastao, moraju u isto vrijeme djelovati više uzroka: bakterije (mikroorganizmi), ostaci hrane u ustima, osobito šećera koji su bakterijama potrebni za rast i razvoj, te naslage na zubima.

Razgradnjom šećera stvaraju se kiseline i to već 3 minute nakon njihova uzimanja. Najveća koncentracija postiže se za 15 do 20 minuta. Zatim se kiselost smanjuje jer se razređuje slinom i ispiranjem ostataka hrane, zato zube treba prati neposeredno nakon jela. Dodirne plohe, duboke udubine te zubni vratovi neposredno iznad desni su mjesta koja su manje dostupna samočišćenju i čišćenju pa predstavljaju mjesta nastanka karijesa. Najpoznatiji aktivni sastojak u zaštiti od karijesa je fluor koji se nalazi u svim Plidentama.

PREVENCIJA

Redovito pranje zubi Plidentom uz ograničeno uzimanje hrane i napitaka bogatih škrobom, šećerom i kiselinama te redovit polugodišnji pregled kod stomatologa najbolji su načini sprječavanje pojava karijesa

JESTE LI ZNALI?

Karijes nije nasljedna bolest. Nasljeđuje se oblik zuba i njihov smještaj u čeljusti što može stvoriti preduvjet za nastanak karijesa, ali loš način prehrane i osobite lošije higijenske navike imaju bitan utjecaj na razvoj karijesa. 

Kako se može spriječiti karijes?

Vaša usta su svakodnevno zaštićena korisnim bakterijama, ali se u njima nalaze i loše bakterije koje se hrane ostacima hrane u ustima. U zdravim i čistim ustima hrane za loše bakterije nema. Prosječna osoba s dobrim indeksom oralne higijene ima svakodnevno između 34 i 72 vrste bakterija u ustima. Eliminacijom loših bakterija iz usta može se spriječiti karijes i poboljšati oralna higijena.

Što je Streptococcus mutans?

Jedan od najčešćih uzročnika karijesa je bakterija sterptococcus mutans koja nastanjuje usnu šupljinu. Streptococcus mutans nastaje iz šećera koji ostane u ustima nakon što se pojede hrana bogata šećerima ili kiselinama. Kiseline napadaju zubnu caklinu, smanjuju esencijalne minerale koji štite zube i vode do karijesa.

Antiplak

Zubni plak je žilavi film bakterija koji se razvija na zubima i desnima te pogotovo na njihovom spoju.

On je ujedno i uzrok najvećih i najčešćih problema zubi i zubnog mesa. Možemo ga ukloniti relativno lako redovitim četkanjem i pranjem zubi ali s obzirom da je žilav, nije ga moguće ukloniti samo četkicom za zube  već je nužno koristiti i zubnu pastu, posebice ukoliko ona sadrži i neki od djelatnih sastojaka koji će pomoći u uklanjanju zubnog plaka. Ako dobro operete zube Plidentom pa preko njih prijeđete jezikom, njihova će površina biti glatka. Ako nakon toga na primjer jedete bombon osjetit ćete da površina zuba više nije glatka. Na zubima su se stvorile naslage koje nazivamo plak. Ako tu početnu naslagu ne uklonimo pranjem u nju će se naseliti bakterije. Na već postojeće naslage lakše se talože ostaci hrane koji postaju vidljivi kao žute naslage na zubima koji nisu dobro oprani. U dubljim slojevima naslaga bakterije razgradnjom hrane i šećera stvaraju kiseline koje razaraju zubnu caklinu. To su ulazna vrata kroz koja bakterije i kiseline mogu nesmetano prodirati u dubinu tvrdog zubnog tkiva te stvoriti šupljine koje pogoduju skupljanju hrane, a to opet omogućuje da se bakterije još više razvijaju i razmnožavaju.

PREVENCIJA 

Obzirom da je plak žilav, nije ga moguće ukloniti samo četkicom za zube već je nužno koristiti i zubnu pastu, koja, kao Plidenta, sadrži i neki od djelatnih sastojaka koji će pomoći u uklanjanju zubnog plaka. Treba naučiti pravilno i redovito četkati zube i sanirati karijes, ispraviti krivi postav zubi,  izmijeniti loše ispune i protetičke nadomjestke. Čisti zubi su zdravi zubi a čistoća je preduvjet zdravlja desni.

JESTE LI ZNALI

Nedovoljna higijena usta i zubi uzrokuje povećano nakupljanje plaka koje uzrokuje ne samo nastanak karijesa već i upalu zubnog mesa. Zubne naslage ili plak se počinje formirati neposredno nakon jela. Najprije se na površini zuba stvori tanka ovojnica na koju se naseljavaju bakterije, koje zatim na sebe lijepe svoje metaboličke proizvode i ostale sastojke.

Plak se počinje formirati neposredno nakon jela. Najprije se na površini zuba stvori tanka ovojnica na koju se naseljavaju bakterije, koje zatim na sebe lijepe svoje metaboličke proizvode i ostale sastojke. Na već postojeće naslage lakše se talože ostaci hrane koji postaju vidljivi kao žute naslage na zubima koji nisu dobro oprani. U dubljim slojevima naslaga bakterije razgradnjom hrane i šećera stvaraju kiseline koje razaraju zubnu caklinu. To su ulazna vrata kroz koja bakterije i kiseline mogu nesmetano prodirati u dubinu tvrdog zubnog tkiva te stvoriti šupljine koje pogoduju skupljanju hrane, a to opet omogućuje da se bakterije još više razvijaju i razmnožavaju.

LOŠ ZADAH I KAKO SE BORITI PROTIV NJEGA

Neugodan dah je vrlo ozbiljan problem koji može negativno utjecati na osobni i profesionalni život pojedinca, na njegovo samopouzdanje te posljedično generirati nezadovoljstvo i stres.

Glavni uzročnici lošeg daha mogu se naći u ustima. Bakterije koje žive u ustima razgradnjom hrane koja zaostaje u ustima bez prisustva kisika uzrokuju neugodan miris. Najveća količina bakterija nalazi se na jeziku tako da je od velike važnosti kako četkanje zuba, tako i četkanje jezika te skidanje sa njega bijele naslage u koju se uvuku bakterije. Kao uzročnik lošeg daha ne smiju se zanemariti ni bakterije koje se uvuku u džepove u zubnom mesu u osoba koje boluju od upale desni ili periodontalne bolesti. Zbog svega navedenog je bitno liječiti uzrok a ne samo prikrivati loš zadah osvježivačima daha u spreju.

Whitening

Svi smo mi rođeni s prirodno lijepim osmijehom.

S vremenom dolazi do promjena u mineralnoj strukturi zuba zbog koje oni postaju tamniji. Dodatnu diskoloraciju zuba potiče hrana i pića koja svakodnevno konzumiramo kao što su kava, crni čaj, crno vino te neizostavne cigarete koje našim zubima oduzimaju prirodnu bjelinu i ljepotu. Tehnologija koju koristi Plidenta otklanja mrlje kemijskim putem bez korištenja teških abrazivnih ili mehaničkih sredstava. Nakon pranja obnavlja se prirodna bjelina i sjaj zubi.Izbjeljivanje zuba svakodnevnim četkanjem zubi takvim pastama puno je zdravije za zube nego korištenje agresivnih brzodjelujućih sredstava za izbjeljivanje koje mogu oštetiti zube i učiniti ih osjetljivima.

Parodont četkica za zube

Lorem ipsum dolor sit amet, dis lorem

Magna reprehenderit et faucibus, libero etiam leo ac sed consectetuer, urna tortor dis sapien nobis sapien ligula, eget nulla nonummy sem hac. Eu ac wisi morbi duis eros tristique, tellus ac non pariatur neque nec vestibulum. Sapien mi lacus tellus arcu, ac pede ultricies imperdiet dis eum nisl, libero sed imperdiet aliquam purus. Placeat elementum magna ut at reprehenderit, et libero, quis diam et et a pretium, a luctus purus ac ac accumsan. Rutrum luctus ut augue arcu lacus, lectus condimentum amet posuere sed sapien interdum, habitant consequat imperdiet. A in eleifend, consectetuer turpis at lorem ut, iaculis cursus dictum, parturient integer praesent, nullam arcu rutrum quisque quis consequat. Suscipit maecenas accumsan pretium phasellus ut tellus, occaecati mauris, nonummy nec congue justo morbi etiam. Wisi et cursus mauris mauris mauris, et integer vestibulum tempus laoreet, tincidunt ultrices praesent nec, neque at mauris in interdum, sed dolor tincidunt sagittis etiam maecenas.

Gingivitis i parodontitis

Upala desni ili gingivitis je upala mekog tkiva desni.

Kad desni postaju crvene, upaljene i vrlo lako krvare ponekad čak i na najnježniji dodir, govorimo o upali desni ili gingivitisu. Upala desni ili gingivitis je upala mekog tkiva desni. Desni postaju crvene, upaljene i vrlo lako krvare ponekad čak i na najnježniji dodir. Upala desni može godinama prethoditi puno težoj upali zuba i zubnog mesa-paradontitisu. Neliječeni kronični gingivitis može dovesti do produbljivanja zubnih džepova u kojima se nastanjuju bakterije i tako dodatno pogoršavati stanje zuba i uzrokovati njihovo ispadanje. Da bi se spriječila pojava upale desni potrebna je redovita oralna higijena posebnim pastama za zube koje se bore protiv uzroka nastajanja upala te koje umiruju osjetljive desni.

Krvarenje desni je jasan znak da naše desni traže pomoć. Desni koje krvare nakon četkanja ne smije se zanemariti jer to može dovesti do teških bolesti zubnog mesa, upale desni, peridentalnih bolesti te na kraju do ispadanja zuba. Ako primjetite da su vaše desni otečene, osjetljive, da je došlo do razdvajanja zuba, stvaranja džepova među zubima, da desni krvare nakon četkanja ili se zubi klimaju pripadate velikom broju populacije koja boluje od bolesti desni. Najvažnije je preventivno djelovati, a to je moguće uz upotrebu odgovarajućih četkica za zube koje su dizajnirane za osjetljive desni, te pasti za zube koje u sebi sadrže sastojke koji umiruju desni. Plidenta Healthcare Parodont sadrži posebne sastojke za umirivanje osjetljivih desni te pomoć pri saniranju uzroka takvog stanja, od isključivo prirodnih ljekovitih sastojaka do holističkog pristupa moderne medicine i tradicionlanih ljekovitih recepata.

Neliječeni kronični gingivitis može dovesti do produbljivanja zubnih džepova u kojima se nastanjuju bakterije i tako dodatno pogoršavati stanje zuba i uzrokovati njihovo ispadanje. Da bi se spriječila pojava upale desni potrebna je redovita oralna higijena posebnim pastama za zube koje se bore protiv uzroka nastajanja upala te koje umiruju osjetljive desni.

Paradontitis predstavlja grupu bolesti koja napada zubno meso, čeljust i sam zub sa zubnim korijenom.

Ako se gingivitis pravovremeno ne liječi može dovesti do razaranja desni, čeljusne kosti koja je nosioc korijena zuba, te vanjskog dijela zuba sa posljedicom ispadanja zahvaćenog zuba. To je kronična upalna bolesti koja je karakterizirana upalom zubnog mesa, gingive i peridontalnog ligamenta, glavne gradivne tvari zuba (cementa) i čeljusne kosti koja nosi zub. Mjesto u kojem započinje upala je zubni džep odnosno prostor između zuba i zubnog mesa. Plidenta Healthcare Parodont djeluju na saniranje stanaj izazvoanog upalama I krvarenju ali riješavanje jednog od glavnih uzroka paradontitisa a to su bakterije u ustima. Uz adekvatnu pastu za zube potrebno je koristiti i meku četkicu za zube Plidenta Helathcare Parodont koja neće dodatno oštetiti osjetljive desni. Važan je i pregled dentalnog liječnika koji će procijeniti da li je potrebno daljnje stručno liječenje ili čak nadoknada pojedinih vitamina čiji nedostatak također može pospješiti nastajanje ove bolesti.

PREVENCIJA

Treba naučiti pravilno i redovito četkati zube Plidentom i sanirati karijes, ispraviti krivi postav zubi izmijneiti loše ispune i protetičke nadomjestke. Čisti zubi su zdravi zubi a čistoća je preduvjet zdravlja desni. Osim što ćete tako pomoći zubima u dugotrajnom životu, čista usta stvarat će vam i osjećaj osvježenja i ljepšeg osmijeha

Jeste li znali?

Kronične bolesti zubi su pokazatelj zdravstvene kulture, a mogu uzrokovati bolesne promjene na mnogim organima: promjene i opadanje kose, reumatske smetnje i sl. Pri pojavi krvarenja kod pranja zubi nikako se ne smije prekinuti pranje već naprotiv zube tek tada treba temeljioto četkati da bi se odstranile bakterijske naslage koje su glavni uzrok upale. Ako se crvenilo i krvarenje iz desni ne zaustavi treba se javiti dentalnom liječniku.

Plidenta Healthcare Parodont četkica za zube

Za njegu NADRAŽENOG I OSJETLJIVOG ZUBNOG MESA.

Preporučujemo korištenje klinički ispitane zubne paste Plidenta Healthcare Parodont.

Ultra thin četkica za zube

Pogodna za nadraženo i osjetljivo zubno meso

Sa zaštitnom kapicom

Specijalna četkica za zube Plidenta Healthcare Parodont Ultra thin s ultra tankim mekanim nitima koji blago masiraju desni i savršeno čiste čak i teško dostupna mjesta između zubi. Anatomski oblikovana drška ima poseban mehanizam koji sprječava proklizavanje i pojačava djelotvornost čišćenja.

Parodont

Protiv krvarenja i preosjetljivosti

za zdrave desni

Zubno meso

Plidenta Healthcare Paradont pomaže kod zaustavljanja krvarenja desni i nadraženog i osjetljivog zubnog mesa.

Kakva je vaša

Četkica za zube

Upaljeno i osjetljivo zubno meso treba pravilnu njegu.

Saznaj više...

Bolesti zubnog mesa (gingivitis, parodontitis) su, uz karijes, vodeći uzrok gubitka zubi. Glavni uzrok ovih oboljenja su bakterije iz dentobakterijskog plaka koji se uslijed neadekvatne oralne higijene akumulira na zubnim površinama.

Najpoznatija zubna pasta

Protiv kvarenja desni

Plidenta Healthcare Paradont

5x brže djelovanje*

NAKON 7 dana REDOVITE UPOTREBE

*Izvor: Kliničko testiranje nove zubne paste Plidenta Parodont, mr. sc. Nives Rinčić, dr.dent.med., dr. sc. Ana Badovinac, dr.dent.med., Hrvatsko parodontološko društvo, 2015., N=55 pacijenata s gingivitisom dobne skupine 18 do 25 godina.

Kliničko testiranje Plidente Healthcare parodont

aktivni sastojci

salvadora persica

Djeluje protiv gingivitisa i daje poseban osjećaj čistoće tzv. good breath. Obnavlja prirodnu boju zubi.

mira

Zacjeljuje rane.

kadulja

Smanjuje krvarenja i djeluje protiv gingivitisa, umiruje i steže zubno meso.

ko-enzim q10

Antioksidans koji štiti i jača desni od periodontalnih bolesti, smanjuje upale i obnavlja stanice.

đumbir

Antioksidans koji djeluje stimulirajuće i antiiritantno.

crvena rudbekija

Produljuje životni vijek stanicama.

fluorid

Pojačano štiti od karijesa.

Svakodnevna upotreba Plidenta healthcare Parodont paste za zube

klinički dokazano pomaže u uklanjanju plaka i smanjenju krvarenja desni.

ANTIMIKROBNO / ANTIIRITANTNO I ANTIOKSIDATIVNO DJELOVANJE

Ocjene naših korisnika

 • IRENA VIČEVIĆ

  Moje meso zubno, osjetljivo pogubno, stalno se upali, ponekad krvari. Zubi lijepi bijeli, cijeli parodont bi htjeli. Da ih zubno meso drži, nakon četkanja ne peče i prži. Plidenta Parodont pasta, ne hvali se ne hvasta. Učinkovito djeluje na zube moje, redovitom upotrebom zubi čvrsto stoje! Jedan, dva, tri...tridest i dva....sva su zuba zdrava, čitava!

 • DINO BAJLO

  Kupio sam ovu pastu u potrazi za nekom pastom koja bi mi pomogla oko krvarenja zubnog mesa. Vrlo sam zadovoljan pastom, okus je znatno bolji od okusa nekih drugih pasti koje sam do sada koristio. Zadovoljan sam rezultatom korištenja. Krvarenje se znatno smanjilo a i zubno meso nije toliko oteknuto više. U odnosu na dosadašnje paste stanje se znatno popravilo. Planiram pastu i dalje koristiti.

 • IGOR MRŽLJAK

  Vrlo sam zadovoljan PLIDENTA HEALTHCARE PARODONT pastom jer mi učinkovito djeluje protiv karijesa i krvarenja zubnog mesa što mi je dodatno otežavalo stanje zubiju. Nakon dužeg korištenja stanje se poboljšalo, a moj stomatolog je uvidio promjenu na bolje, zato je i dalje koristim!

 • IRENA KALIMAN

  Krvarenje dok četkam, povlačenje mesa,smrad... Svašta me mučilo zadnjih par godina, a niti jedna pasta za zube nije pomagala. Nakon što sam isprobala Plidenta Healthcare Parodont pastu, svi problemi su se počeli smanjivati, konačno imam osjećaj da se nešto pozitivno događa! A uz to, ima i super okus!

 • MIRO ĐUKIĆ

  Imao sam problem s krvarenjem desni osobito prilikom čišćenja koncem. Vidio sam reklamu i isprobao ovu pastu. Krvarenje je prestalo a ja više ne mjenjam pastu jer je ova najbolja.

 • IVAN BUŠLJETA

  Imao sam problem s krvarenjem desnih, čišćenje koncem je bila nemoguća misija, na preporuku zubara sam kupio plidenta paradont pastu i rijesio sve svoje probleme.

 • LUCA ŠUŠAK

  Prije korištenja ove paste imala sam problema s desnima, često su krvarili i bili upaljeni što mi je izazivalo bol. Od kada koristim Plidentu tih problema više nemam. Kupila sam i Parodont četkicu koja je isto tako dobra. Voljela bih kada bi proizveli i vodicu za ispiranje usta.

 • NIKOLA CAR

  Dvotjednom upotrebom Paradont Plidenta paste za zube, primjetio sam manju nadraženost zubnog mesa kao i krvarenje iz desni prilikom četkanja. Upravo ovu pastu sam izabrao zbog problema koje sam imao u vidu gingivitisa,a po preporuci svog stomatologa. Zubno meso mi više nije crvene boje i ne krvari više pri samom dodiru. Jako sam zadovoljan i nastavit ću je koristiti.

 • MARIJA POSAVEC

  S vremena na vrijeme imam problema sa zubnim mesom. Prilikom četkanja krvari. S obzirom da je upaljeno posebno osjetljivo, neke paste za zube su me peckale i pranje nije bilo ugodno. Kad sam kupila Plidentu Parodont najprije sam pomirisala pastu. Osjetila sam jak miris i mislila da će pranje biti muka kao i s drugim "ljutim" pastama. No, iznenadilo me koliko je ova nježna, a opet nakon pranja i četkanja ostaje u ustima okus svježine. Odličan proizvod, koristit ću ga i dalje.

 • HELENA KOKAN

  Imam inače jako, jako osjetljive zube, pri svakom četkanju je bilo krvi, a i niti jedna pasta mi nija pasala jer je bila "prejaka" i cijela usna šupljina mi je "izgorila" nakon pranja zubiju! Sve dok nisam probala Plidentu Paradont, više pri četkanju krvi nema, zubi su manje osjetljivi i imam osjet okusa poslije pranja zubiju! Odlična je!

 • ELENA TASLAK

  Parodont pastu mi je preporučio stomatolg zbog čestih upala i krvarenja desni..koristim je 20 dana i za sada sam jako zadovoljan njezinim učinkom... i do sada sam koristila razne paste sličnog sastava ali nijedna mi nije odgovarala jednostavno sam oduševljena i prezadovoljna ...korist cu je i u buduće i pomoc svojim osjetljivim zubima kao i zubnom mesu hvala plidenta na novoj pobosaljnoj pasti paradont

 • SANDRA KOVAČ

  Do sad sam isprobala mnogo pasta za zube za osjetljivo zubno meso, ali ni jedna mi nije mnogo pomogla kao Parodont. Nakon nekoliko korištenja osjetila sam malo poboljšanje, a nakon malo više tjedan dana bila sam oduševljena rezultatom. Zubno meso više nije bilo toliko osjetljivo te je prestalo krvariti. Zadovoljna sam pastom i sigurno je i dalje nastavljam kupovati, ali je i preporučiti svim prijateljima sa sličnim problemom. :)

1000 riječi :))