Antikarijes

Karijes je kronična bolest zubnih tkiva u čovjeka. Djeluje progresivno, te na kraju dovodi do razaranja zuba.

Karijes je najraširenija bolest na svijetu nakon prehlade. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) karijes zahvaća gotovo 5 milijarda ljudi odnosno gotovo 90% svjetske populacije neovisno o spolu i dobi. Epidemiološke studije pokazuju alarmantan globalni porast u prevalenciji karijesa.

Da bi karijes nastao, moraju u isto vrijeme djelovati više uzroka: bakterije (mikroorganizmi), ostaci hrane u ustima, osobito šećera koji su bakterijama potrebni za rast i razvoj, te naslage na zubima.

Razgradnjom šećera stvaraju se kiseline i to već 3 minute nakon njihova uzimanja. Najveća koncentracija postiže se za 15 do 20 minuta. Zatim se kiselost smanjuje jer se razređuje slinom i ispiranjem ostataka hrane, zato zube treba prati neposeredno nakon jela. Dodirne plohe, duboke udubine te zubni vratovi neposredno iznad desni su mjesta koja su manje dostupna samočišćenju i čišćenju pa predstavljaju mjesta nastanka karijesa. Najpoznatiji aktivni sastojak u zaštiti od karijesa je fluor koji se nalazi u svim Plidentama.

PREVENCIJA

Redovito pranje zubi Plidentom uz ograničeno uzimanje hrane i napitaka bogatih škrobom, šećerom i kiselinama te redovit polugodišnji pregled kod stomatologa najbolji su načini sprječavanje pojava karijesa

JESTE LI ZNALI?

Karijes nije nasljedna bolest. Nasljeđuje se oblik zuba i njihov smještaj u čeljusti što može stvoriti preduvjet za nastanak karijesa, ali loš način prehrane i osobite lošije higijenske navike imaju bitan utjecaj na razvoj karijesa. 

Kako se može spriječiti karijes?

Vaša usta su svakodnevno zaštićena korisnim bakterijama, ali se u njima nalaze i loše bakterije koje se hrane ostacima hrane u ustima. U zdravim i čistim ustima hrane za loše bakterije nema. Prosječna osoba s dobrim indeksom oralne higijene ima svakodnevno između 34 i 72 vrste bakterija u ustima. Eliminacijom loših bakterija iz usta može se spriječiti karijes i poboljšati oralna higijena.

Što je Streptococcus mutans?

Jedan od najčešćih uzročnika karijesa je bakterija sterptococcus mutans koja nastanjuje usnu šupljinu. Streptococcus mutans nastaje iz šećera koji ostane u ustima nakon što se pojede hrana bogata šećerima ili kiselinama. Kiseline napadaju zubnu caklinu, smanjuju esencijalne minerale koji štite zube i vode do karijesa.

Antiplak

Zubni plak je žilavi film bakterija koji se razvija na zubima i desnima te pogotovo na njihovom spoju.

On je ujedno i uzrok najvećih i najčešćih problema zubi i zubnog mesa. Možemo ga ukloniti relativno lako redovitim četkanjem i pranjem zubi ali s obzirom da je žilav, nije ga moguće ukloniti samo četkicom za zube  već je nužno koristiti i zubnu pastu, posebice ukoliko ona sadrži i neki od djelatnih sastojaka koji će pomoći u uklanjanju zubnog plaka. Ako dobro operete zube Plidentom pa preko njih prijeđete jezikom, njihova će površina biti glatka. Ako nakon toga na primjer jedete bombon osjetit ćete da površina zuba više nije glatka. Na zubima su se stvorile naslage koje nazivamo plak. Ako tu početnu naslagu ne uklonimo pranjem u nju će se naseliti bakterije. Na već postojeće naslage lakše se talože ostaci hrane koji postaju vidljivi kao žute naslage na zubima koji nisu dobro oprani. U dubljim slojevima naslaga bakterije razgradnjom hrane i šećera stvaraju kiseline koje razaraju zubnu caklinu. To su ulazna vrata kroz koja bakterije i kiseline mogu nesmetano prodirati u dubinu tvrdog zubnog tkiva te stvoriti šupljine koje pogoduju skupljanju hrane, a to opet omogućuje da se bakterije još više razvijaju i razmnožavaju.

PREVENCIJA 

Obzirom da je plak žilav, nije ga moguće ukloniti samo četkicom za zube već je nužno koristiti i zubnu pastu, koja, kao Plidenta, sadrži i neki od djelatnih sastojaka koji će pomoći u uklanjanju zubnog plaka. Treba naučiti pravilno i redovito četkati zube i sanirati karijes, ispraviti krivi postav zubi,  izmijeniti loše ispune i protetičke nadomjestke. Čisti zubi su zdravi zubi a čistoća je preduvjet zdravlja desni.

JESTE LI ZNALI

Nedovoljna higijena usta i zubi uzrokuje povećano nakupljanje plaka koje uzrokuje ne samo nastanak karijesa već i upalu zubnog mesa. Zubne naslage ili plak se počinje formirati neposredno nakon jela. Najprije se na površini zuba stvori tanka ovojnica na koju se naseljavaju bakterije, koje zatim na sebe lijepe svoje metaboličke proizvode i ostale sastojke.

Plak se počinje formirati neposredno nakon jela. Najprije se na površini zuba stvori tanka ovojnica na koju se naseljavaju bakterije, koje zatim na sebe lijepe svoje metaboličke proizvode i ostale sastojke. Na već postojeće naslage lakše se talože ostaci hrane koji postaju vidljivi kao žute naslage na zubima koji nisu dobro oprani. U dubljim slojevima naslaga bakterije razgradnjom hrane i šećera stvaraju kiseline koje razaraju zubnu caklinu. To su ulazna vrata kroz koja bakterije i kiseline mogu nesmetano prodirati u dubinu tvrdog zubnog tkiva te stvoriti šupljine koje pogoduju skupljanju hrane, a to opet omogućuje da se bakterije još više razvijaju i razmnožavaju.

Lactobacillus pro-t-action

Lactobacillus Pro-t-action je prirodna probiotička bakterija iz skupine Lactobacillus paracasei dobivena iz kulture mliječne kiseline, za koju je znanstveno potvrđeno da već nakon 15 sekundi pranja djeluje na najčešćeg uzročnika karijesa i plaka - bakteriju Streptococcus mutans.

Lactobacillus paracasei „veže“ na sebe samo  „loše“ bakterije Streptococcus mutans stvarajući male aglomerate koji se onda vrlo lako isplahnu s vodom. Posebnost ove probiotičke bakterije je što reagira isključivo s bakterijom S. mutans, a ne utječe na broj ostalih bakterija u usnoj šupljini od kojih su mnoge „dobre“ bakterije. Probiotička kultura nema apsolutno nikakvog okusa i mirisa, pH je nutralna, ne nadražuje sluznicu.

Kliničko testiranje

Djelotvornost zubne paste s probiotičkim bekterijama Lactobacillus Pro-t-action  (Plidenta, NEVA, HRVATSKA) povezan s prisutnošću kariogenih bakterija prisutnih u usnoj šupljini, doc. dr. Dubravka Negovetić Vranić, prof. dr. Martina Majstorović, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011., N=50  pacijenata dobne skupine 20 – 24 godina

Iz izvještaja o klničkom istraživanju: „... Ova pasta predstavlja najinovativiji domaći proizvod trenutno dostupan na našem tržištu zubnih pasta, a čijom se redovitom upotrebom postizava značajna učinkovitost glede prevencije karijesa. Djeluje kao izvrsno terapijsko sredstvo koje dovodi do optimalnog omjera dobrih i loših bakterija u slini, što predstavlja značajanu inovaciju u preventivnoj stomatologiji poglavito kada se radi o pacijenatima s visokim rizikom karijesa i velikim brojem potencijalno patogenih bakterija u ustima..:“

Whitening

Svi smo mi rođeni s prirodno lijepim osmijehom.

S vremenom dolazi do promjena u mineralnoj strukturi zuba zbog koje oni postaju tamniji. Dodatnu diskoloraciju zuba potiče hrana i pića koja svakodnevno konzumiramo kao što su kava, crni čaj, crno vino te neizostavne cigarete koje našim zubima oduzimaju prirodnu bjelinu i ljepotu. Tehnologija koju koristi Plidenta otklanja mrlje kemijskim putem bez korištenja teških abrazivnih ili mehaničkih sredstava. Nakon pranja obnavlja se prirodna bjelina i sjaj zubi.Izbjeljivanje zuba svakodnevnim četkanjem zubi takvim pastama puno je zdravije za zube nego korištenje agresivnih brzodjelujućih sredstava za izbjeljivanje koje mogu oštetiti zube i učiniti ih osjetljivima.

Zaštita desni

Upala desni ili gingivitis je upala mekog tkiva desni.

Desni postaju crvene, upaljene i vrlo lako krvare ponekad čak i na najnježniji dodir. Upala desni može godinama prethoditi puno težoj upali zuba i zubnog mesa-paradontitisu. Neliječeni kronični gingivitis može dovesti do produbljivanja zubnih džepova u kojima se nastanjuju bakterije i tako dodatno pogoršavati stanje zuba i uzrokovati njihovo ispadanje. Da bi se spriječila pojava upale desni potrebna je redovita oralna higijena posebnim pastama za zube koje se bore protiv uzroka nastajanja upala te koje umiruju osjetljive desni.

15 sekundi

Plidenta Healthcare

Djeluje protiv uzročnika karijesa već nakon 15 sekundi

Dvostruki mehanizam

Protiv uzročnika karijesa bakterije s. Mutans s probiotičkom kulturom

Lactobacillus pro-t-action

Karijes je kronična bolest zubnih tkiva u čovjeka. Djeluje progresivno, te na kraju dovodi do razaranja zuba. Karijes je najraširenija bolest na svijetu nakon prehlade. Epidemiološke studije pokazuju alarmantan globalni porast u prevalenciji karijesa.

Saznaj više...

OBIČNA ZUBNA PASTA

PLIDENTA 15SEKUNDI
52% MANJE*BAKTERIJA

NAKON 28 DANA REDOVITE UPOTREBE

*bakterije Streptococcus mutans, za koju se smatra da je najodgovornija i najčešći uzrok karijesa i plaka.

SVAKODNEVNO PRANJE ZUBI SA ZUBNOM PASTOM PLIDENTA HEALTHCARE 15SEKUNDI

klinički dokazano pomaže u u uklanjanju glavnog uzročnika karijesa bakterije S. mutans. Aktivni sastojci u Plidenti 15Sekundi „pronalaze“ bakterije S. mutans, „zalijepe“ se za njih i ispiranjem se ispljunu iz usta.

Saznaj više...

Dvostruki mehanizam 1. Lactobacillus Pro.-t-action, 2. Hmelj

Protiv uzročnika karijesa

Lactobacillus Pro-t-action

Klinički dokazano uklanja uzročnike karijesa, bakterije S. Mutans.

Hmelj

Sprječava prijanjanje bakterije S. mutans na površinu zuba, djeluje protuupalno i antiplak.

Metvica

Osvježava usnu šupljinu dugo nakon pranja

Pentasodium trifosfat

Izbjeljuje zube. Zajedno s tetranatrijev pirofosfatom “kompleksiraju” plaque i na taj način inhibiraju stvaranje zubnog kamenca.

S.Mutans

prije korištenja Plidente Healthcare 15 Sekundi

nakon 14 dana korištenja (-24%)

nakon 28 dana korištenja
(-52%)

rezultati Kliničkog testiranje Plidente Healthcare 15Sekundi

Ocjene naših korisnika

 • PREDRAG RADOŠEVIĆ

  Savršena...bjelina koja me oborila.To je pasta koja ne zahtjeva beliku količinu za čistoću,zaštitu i uštedu. 15 sek .vrijeme koje u brzom roku daje dobar rezultat.Kćer od kada ju je probala samo nju koristi.Stomatolog ju je konačno pohvalio da dobro pere zubiće i da mliječni i trajni zubi su sigurni od karijesa..Samo tako naprijed i mene kao korisnika ste dobili..

 • SANDRA TUČEK

  Oduševljena sam Plidenta Healthcare 15SEKUNDI pastom za zube. Imam sigurnost da već za 15 sekundi uništava bakterije i uzročnike karijesa iako i dalje zube perem do 3 minute. Pasta ostavlja svježinu u ustima. Nije agresivna za usnu šupljinu, a zubi su mi čisti.

 • JOSIPA MEDVED

  Pastu 15Sekundi sam počela koristiti na nagovor prijateljice i stvarno je odlična... Osvjezenje za taj tren, svjez dah, blistavi zubi i divan osmjeh ... Odusevljena sam.

 • NIKOLINA MAVRAČIĆ

  Plidenta 15sekundi pasta za zube ima ugodan okus i miris, lijepo se pjeni, ambalaža je jednostavna ali uočljiva i vizualno lijepa. No, ono što je najbitnije, zaista izvrsno čisti zube. Zubi su nakon pranja glatki, bjeliji i osjetno čisti, a nakon upotrebe osjeti se svježina koja traje duže nego kod ostalih pasti za zube. Plidenta je do sada jedna od boljih, ako ne i najbolja pasta za zube koju sam probala jer sastojci nisu toliko agresivni kao kod nekih drugih, ali unatoč tome izvrsno obavlja svoju funkciju i štiti zube od karijesa i plaka, a desni nisu iziritirane. U svakom slučaju iz gore navedenih razloga planiram i dalje koristiti Plidentu 15sekundi, a isprobat ću i ostale paste iz Healthcare linije.

 • BRANKO CRNKOVIĆ

  Odlična pasta. Uklanja uzročnike karijesa i bakterija. Sadržava hmelj koji sprječava prijanjanje bakterija na površinu zuba te djeluje protiv upalno.

 • DRAGANA PINTAR

  Ostavlja ugodan osvježavajući dah u ustima što mi je jako bitno kod paste za zube.Nije agresivna i ne ostavlja osjećaj peckanja na jeziku i ustima..Odlično mi je što pomaže pri smanjivanju broja bakterija u ustima i njenim korištenjem smanjila mi se pojava karijesa i zubi su mi bijeliji. Odličnog je dizajna pritom mislim na poklopac koji je prilagođen stajanju na bilo kojem mjestu u kupaonici. A o boji ambalaži da ne govorim jednostavno savršene svijetlo plave boje!

 • ŽELJKA KLJAJIĆ

  15 sekundi, idealan naziv, često sam u žurbi ujutro i od svih Vaših dosadašnjih pasti, ova me doslovono oborila s nogu, ugodan dah, bjelina a za dalje ćemo vidjeti...sve u svemu moj odabir od sad nadalje je samo 15 SEKUNDI...:)

 • ZORA MATIKA

  Otkako koristim zubnu pastu Plidenta 15sekundi, imam sve manje problema s karijesom što je prije bilo za mene nezamislivo ali upornošću i korištenjem odgovarajuće paste, karijes više nije problem mojih zubi. Pasta mi je odlična i zbog toga što joj jje potrebno kratko vrijeme za djelovanje, idealna za ubrzani svijet kakav je danas a to što ne sadrži konzervanse je doddatni plus i jedan od razloga zbog kojeg sam ju kupila prvi put.

 • JASENKA PISKAČ

  Naziv 15Sekundi zaista odgovara ovoj pasti jer ona zaista djeluje u 15 sekundi! Već nakon par sekundi četkanja, osjećaj u ustima je odličan, zubi su čisti i sjajni... Osim toga je i ugodnog okusa i mirisa.

 • KATARINA BREKALO

  Jako sam zadovoljna, ne samo zbog brzog djelovanja, nego i snage i jačine borbe protiv karijesa, ali i zubnog kamenca. A još mi je draži sastav i apsolutna kvaliteta, imam puno povjerenje u nju i sigurno ću ju nastaviti koristiti.

 • BRANKO LIVADA

  Najbolja pasta ikada. Riješio sam istovremeno dva problema, bjelji zubi, manje karijesa. Dugo sam tražio pastu koja objedinjuje ovo i k tome smanjuje upale. Naziv joj odgovara jer je učinkovita već nakon 15 sec. Palac gore za Plidentu

 • MARINA KUČINIĆ

  Meni najbolja i najbrza pasta 15 sekundi. Stvarno daje osvjezenje u najkraćem mogućem roku i bas je za ovaj uzurbani tempo zivota...